Na zlínském zámku jsou k vidění skleněné plastiky

ZLÍN - V galerii Václava Chada na zámku ve Zlíně je k vidění nová výstava nazvaná Hranoly a válce. Představuje společnou tvorbu sklářského výtvarníka Václava Ciglera a architekta Michala Motyčky, serveru Zlin.cz to za galerii sdělila Kateřina Martykánová.

Výstava potrvá až do 17. května, kdy bude součástí Galerijní a muzejní noci.

Václav Cigler, významný sklářský výtvarník, se skleněné plastice věnuje od konce 50. let. Jako první objevil potenciál optického skla původně vyvinutého pro technické a vědecké účely a začal ho používat pro vznik uměleckého díla. Doménou jeho tvorby je práce s prostorem, sklem, světlem a vodou. „Sklo je materiál magický a v jistém smyslu duchovní. Optické vlastnosti skla jsou pro mne výtvarnými a estetickými prostředky, pomocí kterých mohu divákovi představit svět ozvláštněný o nové tvarové, světelné a barevné podoby,“ řekl Václav Cigler.

S architektem a umělcem Michalem Motyčkou spolupracuje od roku 1999. Jejich společným dílem, které prezentuje zlínská výstava, jsou průhledná tělesa – elementární formy hranolů a válců z optického skla.

„Horizont definovaný pohledem diváka se mění pomocí různých úhlů zkosení hranolů. Světlo proměňuje tvary objektů, rozzařuje a zkresluje jejich exaktní formy. Autoři prostřednictvím instalace usilují o změnu vnímání prostoru diváka. Zabývají se problematikou optického zobrazování, ale i vážnější úvahou o podstatě světla a o vnímání barev, jednoduše řečeno experimentují s našimi smysly,“ poznamenala Jana Šindelová, jedna z kurátorek výstavy.

Jedinečným projektem je site-specific instalace umístěná mezi patry v nádvoří zámku. Instalace protíná uzavřený prostor levitující vertikálou v podobě kovové jehly, jež atakuje diváka a vizuálně propojuje prostor ve smyslu toho, co se odehrává „nad“ a „pod“. Objekt zdánlivě jednoduchého geometrického tvaru je ozvláštňován událostmi a ději tohoto světelně, barevně a tvarově proměnlivého prostředí.

Detailní vhled na dílo obou autorů mohou zájemci získat také na komentované prohlídce výstavy vedené kurátorkou Silvií Stanickou. Uskuteční se ve středu 24. dubna v 17.00 hodin. Druhá komentovaná prohlídka je pak součástí Galerijní a muzejní noci v pátek 17. května v 19.30 hodin.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x