Zimní pohotovost skončila, silničářům se ale lidé dovolají i v létě

ZLÍNSKÝ KRAJ - Období nepřetržité zimní pohotovosti silničářů podle zákona i ve skutečnosti dnem 31. března skončilo. To ale neznamená, že by už silničáři pro různé mimořádné situace nebyli k zastižení, informoval server Zlin.cz mluvčí silničářů Vojtěch Cekota.

Muž na telefonu drží nepřetržitou pohotovost pro neodkladné zásahy i mimo zimní čas v každé okresní společnosti Správy a údržby silnic.

Vozidla s radlicemi a nástavbami pro posypové materiály začali silničáři již během března přestavovat na běžné nákladní automobily nebo jiné silniční mechanismy, které budou využívat v nezimní části roku. Začal už také úklid vozovek, krajnic a příkopů po zimě a lokální vysprávky výtluků.

Kdyby se zima ještě na chvíli vrátila, a v dubnu to nikdy nelze zcela vyloučit, zůstává v každém okrese k dispozici ještě i několik málo sypačů s radlicemi. Pro nejnutnější potřebu by to stačilo. Ani zákon už v období od dubna nestanoví žádné časové limity pro výkony v zimní údržbě.

Pracovníci společností Správy a údržby silnic již zahájili obvyklé jarní práce. Postupně projíždějí nebo procházejí všechny silnice a uklízejí po zimě (zbytky inertního posypu na okrajích vozovek nebo také nepořádek, který zůstává ležet v příkopech. Rozbíhají se také tzv. lokální vysprávky, kdy pracovníci SÚS opravují všechny výtluky. „Podle našich poznatků je výskyt výtluků po uplynulé zimě srovnatelný s jinými lety a nedosahuje žádného extrémního rozsahu,“ konstatoval ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý.

Od začátku dubna drží Správy a údržby silnic rovněž letní pohotovost. Jde o schopnost zorganizovat neodkladný zásah silničářů za účelem zajištění bezpečnosti silničního provozu, zejména po dopravních nehodách, živelných pohromách, v případě vzniku polomů a jiných nepředvídatelných událostí. Nejčastěji může jít o urychlené označení překážky silničního provozu přechodným dopravním značením.

Kdy a na koho se tedy obracet? V době od 6 do 14.30 hodin v pracovních dnech budou neodkladné zásahy zajišťovat vedoucí jednotlivých středisek SÚS. Kontaktními osobami pro hlášení jsou dispečeři letní pohotovosti.

Mimo pracovní dobu, tedy od 14.30 do 6 hodin pracovních dnů a po celých 24 hodin v sobotu, neděli a ve státní svátky budou neodkladné práce zajišťovat určení dispečeři letní pohotovosti podle rozpisu jednotlivých SÚS. Kontakty na dispečery najdou lidé na stránkách silničářů.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x