Slovácké divadlo uvádí světovou premiéru novinky Kocourkov – Brod

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Už tuto sobotu uvede Slovácké divadlo ve světové premiéře hru Šimona Cabana Kocourkov-Brod. Přední český divadelní a filmový tvůrce se ujal i režie a vytvořil k inscenaci scénu, uvedl pro server Zlin.cz mluvčí Slováckého divadla Josef Kubáník.

Satiru o tom, že společnost, kterou kritizujeme, tvoříme my sami, napsal navíc přímo pro uherskohradišťský soubor. „Nazval jsem to komickou operou, kde není nikomu moc do zpěvu o věcech, kterým by bylo nekorektní se smát,“ říká režisér.

„Inscenace Kocourkov-Brod bude myslím hlavně velmi bohatá, tematicky, herecky i vizuálně. Šimon Caban si všímá celé řady aktuálních fenoménů – uprchlická krize, kampaň #MeToo, korupce, byrokracie, politická korektnost – a nechává do nich nahlédnout ze dvou úhlů pohledu: toho našeho evropského, liberálního – a druhého, ortodoxnějšího, který v Šimonově podání nabývá až mytických rozměrů,“ prozrazuje dramaturgyně slovácké divadelní novinky Markéta Špetíková.

„Také po stránce herecké nás čeká zajímavý rozptyl od civilního herectví až po pateticky velkolepé situace. A v neposlední řadě je Šimon Caban velmi vizuálně nápaditý. Navrhl krásnou scénu odkazující na prostorově velkorysé starověké památky. Do ní navíc umístil tři velké skleněné vitríny a průsvitnou fólii dělící celý prostor, jichž využívá pro vytváření skutečně působivých světelných atmosfér,“ dodala dramaturgyně.
Ke spolupráci přizval Šimon Caban kostýmní výtvarnici Jitku Fleislebr a autora hudby Darka Krále. Z hereckých tváří se diváci mohou těšit na Františka Maňáka, Kláru Vojtkovou, Davida Vaculíka, Pavla Hromádku, Irenu Vackovou, Davida Vackeho, Pavlínu Hejcmanovou, Kamilu Zetelovou, Jitku Hlaváčovou a další. Premiéra inscenace Kocourkov – Brod proběhne ve Slováckém divadle v sobotu 13. dubna v 19.00 hodin.

O čem bude Kocourkov-Brod? Kocourkov-Brod je železniční stanice, do níž vlak nejezdí. V Kocourkově žije dívka. Do vedlejší vesnice, kde bydlí její nastávající, vede pouze jediná cesta – přes brod. Jestli se snoubenci k sobě dostanou a jakou cenu za to zaplatí, o tom rozhodnou životní zkušenosti, postoje a názory společnosti, která se náhodně sešla na last minute dovolené u břehů Středozemního moře v sanatoriu pro osoby trpící chronickým blahobytem. K evropským břehům Středozemního moře se ovšem snaží přebrodit také afričtí uprchlíci. Klienty sanatoria tak nenadále spojí společenská hra Brod. Začíná závod o život – ale nikoli o ten vlastní.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x