Kůň Artur pomáhal ve zlínské zoo zlepšit prostředí paviánů dželad

ZLÍN – Ve zlínské zoo pomohl kůň Artur zlepšit prostředí ve výběhu paviánů dželada, kde roste nechtěný mech místo potřebné trávy. Díky koni mohli pracovníci zoo zemědělským způsobem provzdušnit svrchní vrstvu půdy ve výběhu a mech rychle zaschne, řekla serveru Zlin.cz mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Návštěvníkům zoo se naskytl netradiční pohled počátkem týdne. Ve výběhu dželad se místo tlupy primátů pohyboval v doprovodu pracovníka zoo kůň Artur. „Několik let bojujeme s rozsáhlými mechovými porosty ve výběhu dželad v africké oblasti. I když se každým rokem zahradníci snaží vypěstovat hustý travní koberec, mech stále vítězí,“ zdůvodnila Bujáčková.

Pro dželady je přitom tráva velmi zásadní. „Jsou to výluční vegetariáni, tráva navíc tvoří hlavní část jejich jídelníčku. S neuvěřitelnou šikovností ji dokážou trhat celé hodiny. Přes veškeré úsilí a mechanické odstraňování se však stále nedaří mechový porost ve výběhu zlikvidovat,“ řekla Bujáčková.

Proto se zoo rozhodla vyzkoušet dřívější praktiky zemědělců. „Pro potrhání mechových ložisek jsme využili klasické brány. Ze Štípy jsme si zapůjčili koně Artura, opratě vzal do rukou kolega z oddělení dopravy. Postupně společně projezdili celý rozsáhlý výběh a bránami provzdušnili svrchní vrstvu půdy,“ uvedla vedoucí botanického oddělení Marie Kohoutková. Potrhaný mech tak rychle zaschne a zahradníci budou moct provést podsev travním semenem.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x