Ozvěny Febiofestu přivezou řadu pozoruhodných snímků

ZLÍN, UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Třebaže bydlí v našem hlavním městě, pořád patří do svého Zlína. Zdejší rodák Kamil Spáčil coby ředitel Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest přiveze do Zlína i sousedního Uherského Hradiště v rámci festivalových ozvěn řadu pozoruhodných snímků. Ve Zlíně také festival ve svém 26. ročníku skončí. Velké filmové dny jsou připraveny na 16.-18. dubna.

Nedávno slavil chlapské polokulatiny, pořád je stejný, v jednom kole. Jako když ve Zlíně působil u filmu i coby majitel regionální televize. Ale čas na rozhovor ve svém městě si udělal rád…

Febiofest je velmi kvalitní značka, jak festival vnímáte v docela pestré škále nejrůznějších filmových akcí u nás?

Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest je především druhý největší festival v naší zemi a díky 160 filmům v 16 sekcích si dovolím říct, že nejpestřejší. U nás si vybere opravdu každý. Máme filmy pro dětské diváky, snímky, které pár dnů před uvedením na našem festivalu získaly Oscara a další ocenění, představujeme sekci věnující se remasterovaným klasickým kinematografickým dílům, ale své si najdou i milovníci specifických severských, balkánských, asijských nebo amerických filmů. Tradičně máme i queer sekci, sekci zaměřující se na centrální Evropu, a zejména pak soutěžní sekci Nová Evropa, ve které letos soutěžilo deset filmů začínajících filmařů. Nakonec vyhrál slovenský snímek Teodora Kuhna Ostrým nožem inspirovaný skutečným případem vraždy studenta neonacisty.

V čem je podle Vás unikátnost značky FF?

Specifický je náš festival právě svou rozmanitostí, možností najít si svůj film nejen v březnu v Praze, ale v dubnu i po celé republice, ojedinělí jsme i sekcí Culinary Cinema, která nabízí zážitek ve formě zhlédnutí snímku s kulinářskou tématikou a následnou večeři inspirovanou filmem, kterou vždy vaří nějaký vyhlášený šéfkuchař. Za naším festivalem navíc diváci nemusejí jezdit. V Praze můžete chodit devět dnů klidně třeba na tři filmy denně a poté přijedeme za diváky do dalších 14 měst.

Pár čísel. Kolik filmů jste letos nabídli, kolik snímků bude k vidění ve Zlíně?

Jak už jsem říkal, letos jsme měli v nabídce téměř 160 snímků v 16 sekcích. Ve Zlíně se bude promítat výběr celkem osmi snímků, které mají velmi zajímavé herecké obsazení, byly nominovány na filmové Oscary, nebo jsou připomenutím zajímavých českých filmařů, jako jsou Sedmikrásky režisérky Věry Chytilové a nový dokument o jejím muži, kameramanovi Jaroslavu Kučerovi s názvem Jaroslav Kučera Zblízka v rámci doprovodného programu.

Které osobnosti jsou letos s FF spojeny, koho jste ocenili?

Letos jsme naši cenu Kristián za celoživotní přínos kinematografii předali výborné herečce Jiřině Bohdalové a také režiséru Jiřímu Menzelovi. Ze zahraničních hostů to byl dánský oscarový režisér Bille August a americký herec Peter Fonda známý především z filmu Bezstarostná jízda, který ale bohužel těsně před zahájením festivalu onemocněl a Kristiána jsme mu tak museli poslat do Ameriky. Do Prahy přijel představit svůj nový film francouzský herec a režisér Louis Garrel a se svými novými počiny dorazilo také dalších několik desítek filmařů z celého světa.

Upozorníte zvlášť na některý snímek Ozvěn Febiofestu ve Zlíně? Jistě přijít na všechny, přesto, kdybyste měl vybrat jeden, který by to byl a proč?

Zajímavé jsou všechny snímky uváděné ve Zlíně, určitě zaujme hned první den americký film Gloria Bell oscarového režiséra Sebastiána Lelia, který do hlavní role obsadil hvězdnou herečku Julianne Moore. Gloria Bell je rozvedená žena ve středním věku, která opět nachází smysl života a sílu hlubokých emocí. Druhý den bych doporučil film Vice. Jedná se o portrét vzestupu k moci jednoho z nejmocnějších mužů své doby viceprezidenta Spojených států Dicka Cheneyho. Režisér Adam McKay roli stínového muže, jenž si dokázal zajistit silné politické postavení, svěřil McKay Christianu Baleovi. Ten za svou proměnu v bývalého viceprezidenta získal nominaci na Oscara a Zlatý Globus. A určitě bych doporučil zakončit festival snímkem Stan a Ollie, což je biografický film o životě dvou nejznáměnjších komiků němého filmu Laurela a Hardyho. V hlavních rolích se představí Steve Coogan a John C. Reilly a zaměřuje se především na ne příliš známý rozpad této komediální dvojice.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x