Festival Zažij vědu otevírá veřejnosti laboratoře Fakulty technologické

ZLÍN – Fakulta technologická UTB slaví v dubnu 50 let od svého založení. V rámci oslav jubilea připravila pro zlínskou veřejnost první zlínský vědecký festival Zažij vědu, informovala server Zlin.cz za pořadatele Kateřina Martykánová.

V úterý 16. a ve středu 17. dubna bude možné díky 77 zapojeným vědcům navštívit workshopy, přednášky i filmy o vědě a vyzkoušet si experimenty doslova na vlastní kůži.

Všichni fanoušci chemie, polymerů či potravinářských technologií by si rozhodně neměli nechat ujít první vědecký festival ve Zlíně. „V rámci oslav výročí naší fakulty jsme se s výzkumníky a akademiky rozhodli, že se s veřejností podělíme o svou badatelskou lásku, otevřeme se světu a posuneme hranice popularizace vědy zase o kousek dál,“ uvedl Roman Čermák, děkan Fakulty technologické.

Vědecký festival Zažij vědu, do kterého se zapojí celkem 77 vědců, nabídne veřejnosti 22 jedinečných workshopů z 6 oborů. K plánovaným tématům patří třeba Evoluce čokolády, Brouci na talíři, Molekulární gastronomie, 3D bio tisk a mnoho dalších. Dopolední blok workshopů je určený pro střední školy, odpolední pro veřejnost od 15 let.

Program je doplněn o projekci krátkých populárně-vědeckých filmů a přednášky „15 minut o vědě“. Na nich se akademici z Fakulty technologické pokusí osvětlit současné vědecké problémy v pouhé čtvrthodině. Závěrem každého dne bude promítání celovečerního filmu s vědeckou tematikou.

16. dubna to bude česká premiéra snímku Veletrh vědy, který získal diváckou cenu na festivalu Sundance 2018. Britský film Potěšení z úspěchu o den později prozradí, jak může matematika pomoci k lepšímu světu a šťastnějšímu životu. Filmové projekce jsou výsledkem spolupráce fakulty s mezinárodním festivalem populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Promítané filmy jsou výběrem toho nejlepšího, co bylo na festivalu k vidění v posledních dvou letech.

Vědecký festival Zažij vědu proběhne v univerzitní budově U15 Univerzity Tomáše Bati (nová budova u autobusového nádraží). Vstup je zdarma, vědecké workshopy na základě předchozí registrace.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x