Padesátileté výročí slaví technologická fakulta ve velkém stylu

ZLÍN - Fakulta technologická Univerzity Tomáše Bati oslavila galavečerem 50 let od svého vzniku, serveru Zlin.cz to za fakultu uvedla Kateřina Martykánová. Během slavnostního programu byly připomenuty milníky její historie a za přínos škole oceněny vybrané osobnosti, do Síně slávy byli uvedeni Petr Sáha, Petr Vavřín a Martin Zatloukal.

Před půl stoletím vznikla ve Zlíně (tehdejším Gottwaldově) první vysokoškolská instituce – Fakulta technologická jako součást Vysokého učení technického v Brně. Tím byl položen historický základ univerzitního vzdělávání v dnešním Zlínském kraji, jehož vyústěním bylo, o více než 30 let později, založení samostatné Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Na slavnostním galavečeru se v Kongresovém centru sešli nejen akademici, ale i studenti, významní absolventi a řada partnerů z akademické i komerční sféry. Ty hned na začátku programu uvítali rektor univerzity Vladimír Sedlařík a děkan fakulty Roman Čermák. Nejdříve netradičně, jako členové kapely The Polymers, která tematicky přivítala songem „Come together“. Pak zavzpomínali na své vlastní příběhy spjaté se studiem a prací na Fakultě technologické Univerzity Tomáše Bati.

Celou padesátiletou historii a vývoj fakulty mapovala v průběhu večera videa, připomínající jak úspěchy, tak i úsměvné přešlapy a perličky z minulosti i současnosti. Ta se střídala s dojemnými medailonky osobností, které byly následně uvedeny do fakultní Síně slávy. Oceněni byli Petr Sáha, bývalý děkan fakulty a první rektor univerzity, Petr Vavřín, bývalý rektor VUT v Brně, a Martin Zatloukal, pedagog fakulty a světová špička v reologii polymerů. Dalších 21 osobností pak bylo oceněno medailí za spoluvytváření Fakulty technologické UTB.

Galavečerem oslavy 50. výročí technologické fakulty nekončí, ba naopak. Až do středy 17. dubna potrvá vědecký festival Zažij vědu určený pro střední školy a širokou veřejnost. Oslavy pak vyvrcholí největším srazem absolventů v dějinách Zlína, který se uskuteční 14. září.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’163434′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2306‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚163434‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x