Studenti zlínské univerzity připravili vzpomínku na padlé za války

ZLÍN – Vzpomínku na památku padlých z konce druhé světové války připravili na pátek studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Bude mít podobu tříminutové zprávy se zvukem srdcí pamětníků událostí, která zazní od 13:00 v rozhlasovém vysílání desítky valašských obcí, řekl serveru Zlin.cz Jan Malý z tiskového oddělení univerzity.

Tlukot lidských srdcí pamětníků připravili studenti Fakulty multimediálních komunikací UTB. „Jejich ambicí je podnítit obyvatele k zamyšlení. Rozhlasové vysílání pulzujících srdcí bude trvat přibližně tři minuty,“ uvedl Malý.

Dvojice studentů Bernadett Királyová a Martin Cizner z Atliéru Prostorové tvorby nezvyklou formou tematizují místa poznamenaná útoky nacistických jednotek. „Je to Juříčkův mlýn-Ploština, Prlov a Vařákovy paseky. Autoři se rozhodli zachytit srdeční tlukot pamětníků událostí a tento záznam pustit v obecních rozhlasech. Srdeční echo se tak stane symbolem pietního momentu,“ objasnil Malý.

Docenta fakulty Michaela Klanga práce těší. „Mám radost, že naši studenti našli soudobý způsob připomenutí válečných tragédií na Valašsku a jejich generaci odpovídající formu udržování paměti a tradice,“ řekl Klang. Podle něj je pro studenty důležitá praxe. Poděkoval i starostům obcí, kteří projekt podpořili. Letošní ročník je nultý, v případě úspěchu se může opakovat.

Rozhlas dvojice zvolila kvůli tomu, že se na něj pomalu zapomíná. „Je to ale cesta, jak sdělit informaci více generacím najednou,“ řekla Királyová. „Na krátkou chvíli můžeme pozměnit vnímání každodenního prostředí, a dosáhnout tím okamžiku zamyšlení se a pozastavení,“ doplnil Cizner.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x