Sobotní Zlínskou lesní hodinovku provázelo sněžení

ZLÍN - Rozběhlé jaro koncem minulého týdne přibrzdila studená fronta a v sobotu 13. dubna se teplota dostala jen 3 stupně nad nulu. Účastníci čtvrtého závodu zlínského běžeckého seriálu Běhy Zlín se tak snad poprvé v 38leté historii Zlínské lesní hodinovky scházeli za tak chladného počasí.

Přesto svou účastí na jediné hodinovce v ČR, která se běhá v lese, opět vylepšili její rekordní účast, když jich přišlo celkem 132, včetně 34 žen. Mezi účastníky se na poslední chvíli objevil i zlínský rodák Jan Čelůstka, reprezentant Česka v triatlonu a účastník olympijských her v Londýně.

Trať tvořil rovinatý vrstevnicový kilometrový okruh po lesních pěšinách nad Lesní čtvrtí na kopci nad Zlínem. Po 10 hodině byl závod na rovných 60 minut hromadně odstartován. I přes početné startovní pole a místy zúženou pěšinu mezi stromy se běžci rychle roztáhli a dalo se celkem bez problémů předbíhat.

Už po úvodním kole všem podběhla trojice ve složení Milan Zvonek, Svatopluk Janečka a Andrej Višněvský. Takto to vydrželo 5 kol, ale během 6 km začal Milan Zvonek ztrácet a do sedmého kilometrového okruhu už nabíhala jen vedoucí dvojice Janečka – Višněvský s náskokem cca 30 m. Oba se na čele po zbytek závodu střídali a 2 minuty před koncem závodu spolu nabíhali do 17. kola. Po 300 metrech širší pěšinou se v rozhodující chvíli před odbočkou na úzkou stezku dostal do čela Svatopluk Janečka (TJ Ski Turist Velké Karlovice) a v následném mírném seběhu si vytvořil náskok 30 m. Signál konce závodu jej zastavil na značce 600 m a zvítězil tak s celkovým výkonem 16 600 m před Andrejem Višněvským (Sri Chinmoy Marathon Team) – 16 570 m. Třetí místo si výkonem 16 170 m pohlídal Milan Zvonek (Zvonek sport Valašské Klobouky) před 4. Janem Čelůstkou (Konrad tools team), který uběhl o 20 m méně (16 150 m). Celkově pátý doběhl Matěj Beníček (KES BUK Team) – 15 950 m.

Z žen nejlépe začala Silvie Zvonková (Zvonek sport Valašské Klobouky), ale v průběhu 5. kola se ozvalo nachlazení a musela zastavit. Ještě se u ní zastavila a snažila se ji pomoc Lucia Friedlaenderová, ale nešlo to a Silvie po dokončení 6. okruhu ze závodu odstoupila. Do čela se dostala Jana Žaludková (Zlín) a s uběhlou vzdáleností 13 990 m jako celkově 42. zvítězila v kategorii žen. ,,Od začátku do konce jsem se na trati cítila velmi dobře. Po 4 kilometrech jsem předběhla Silvii Zvonkovou a nakonec jsem uběhla téměř 14 kilometrů,“ radovala se ze svého výkonu Žaludková.         Celkově 2. ženou byla Lucia Friedlaenderová (Sykora running) – 13 360 m a 3. Helena Chromeková (Slawex runners) – 13 330 m. Čtvrté místo si vyběhala Romana Gajdošová (Konrad tools team) – 13 210 m a 5. místo po finiši obsadila Mária Sýkorová (Sykora running) – 13 154 m.

Jediná juniorka na startu Renáta Flašarová (Biatlo Halenkovice) uběhla 11 480 m. Juniorů bylo tak akorát, aby zaplnili stupně vítězů. S výkonem 15 680 m zvítězil Martin Čmelík (Leskovec) před Michaelem Staníkem (BK Lysá pod Makytou) – 15 180 m a Jakubem Novákem (Slawex runners) – 13 040 m.

Rekord trati 17 980 m z roku 1996, jehož držitelem je Martin Sadílek, i po tomto ročníku odolal a je tak stále výzvou pro účastníky dalšího ročníku závodu. Martin mezi námi ani letos na hodinovce nechyběl a uběhl 15 230 m. Držitelka ženského rekordu 14 780 m Helena Kotopulu, která se loni závodu zúčastnila poprvé, se na startu tentokrát neobjevila.

Po závodě uspořádaného Jirkou Prokopem a jeho týmem přišlo vhod občerstvení, které vzhledem ke klesající teplotě během týdne a předpovědi meteorologů na víkend bylo operativně upraveno z těstovinového salátu a točené desítky na teplou polévku a čaj. Rekordní účast si ředitel závodu Jiří Prokop pochvaluje:,,Byla to rekordní účast v historii závodu. Rekordní bylo i chladné počasí. Při teplotě okolo 4 stupňů se hodinovka v krajském městě ještě nikdy neběžela. Proto mě překvapil zájem žen.“

Děti na dětské běhy tentokrát bohužel vzhledem k počasí nedorazily, a tak po občerstvení zbývalo už jen vyhlásit nejlepší 3 ve 4 ženských a 5 mužských kategoriích. Vyhlášení bylo vzhledem k počasí z tradičního místa na lesním hřišti přesunuto do společenské místnosti hvězdárny.

Pátým závodem seriálu bude v sobotu 18. května 3. ročník miomoveRUN, tentokrát na 5km trailovém okruhu v okolí Slavičína. Hlavním závodem je půlmaratón, do seriálu ale bude možnost bodovat i na vloženém 10 km závodě. Součástí dne bude i tradiční Běh vítězství pro děti a mládež v zámeckém parku!

Všechny informace najdete na webu seriálu na www.behyzlin.cz

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x