Policie obvinila řidiče z pokusu vraždy

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Z pokusu vraždy se bude zpovídat řidič, který loni najel s autem do "myší díry" v Uherském Hradišti. Serveru Zlin.cz to sdělila policejní mluvčí Lenka Javorková.

Najel do „myší díry“ v Uherském Hradišti, přitom ohrozil několik lidí, včetně malého dítěte a jednoho muže vážně zranil, pak najížděl na policisty. Krajský vyšetřovatel obvinil pětatřicetiletého řidiče ze zvlášť závažného zločinu vražda ve stádiu pokusu, dále ze zvlášť závažného zločinu těžké ublížení na zdraví ve stádiu pokusu a navíc z přečinu výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu. Hrozí mu až výjimečný trest.

Vloni 4. července krátce před jedenáctou hodinou dopoledne se snažila hlídka policistů zastavit a zkontrolovat v Uherském Hradišti řidiče osobního vozidla VW Polo. Řidič na zastavení nereagoval, naopak zvýšil rychlost a začal policistům ujíždět, místy jeho rychlost přesahovala až 100 km/h, a to i v místech, kde byla rychlost jízdy omezena na 30km/h. Policisté jej pronásledovali až na ulici Husova k podchodu pod železniční tratí, který není určen pro vozidla a je poměrně úzký. Nebezpečný řidič do podchodu vjel i přesto, že musel vidět, že se v podchodu pohybují lidé. Podchodem projel a pokračoval dál, jeho agresivní a vysoce riskantní jízda skončila až v obci Ostrožská Lhota, kde sjel z cesty do ovocného sadu. Tam pak agresivně najížděl proti policistům, kteří se ho snažili zadržet. Zadržet muže se policistům podařilo až po několika výstřelech a použití dalších donucovacích prostředků, včetně taseru.

Při projíždění podchodem, který má na šířku pouhé dva metry, řidič srazil a přejel čtyřiaosmdesátiletého muže s jízdním kolem. Muž zůstal po střetu ležet na zemi a díky duchapřítomnosti, kdy se instinktivně přitlačil na stěnu podchodu a zůstal na pravém boku, utrpěl „jen“ středně těžká poranění v podobě zlomenin, poranění hlavy a dalších částí těla. Řidič jízdou v podchodu ohrozil další čtyři ženy, kterým se jen shodou náhod a šťastných okolností v nastalé panice podařilo z podchodu před sražením vozidlem utéct. Mezi nimi byla i sedmapadesátiletá žena s dvouletým dítětem, které naštěstí nesedělo v kočárku, a žena tak stihla na poslední chvíli uskočit s dítětem v náručí za zábradlí před podchodem. Kočárek řidič po bezohledném projetí „myší dírou“ zdemoloval. Podle znalců si řidič v podchodu počínal mimořádně agresivně a jeho jízdu označili za extrémně riskantní.

„Krajští kriminalisté pár dnů po incidentu muže obvinil ze zvlášť závažného zločinu těžké ublížení na zdraví a násilí proti úřední osobě, ovšem na základě výsledků z poměrně náročného a dlouhého vyšetřování, z výsledků odborných vyjádření a provedených znaleckých posudků vyšetřovatel právní kvalifikaci změnil na zvlášť závažný zločin vražda ve stádiu pokusu a zvlášť závažný zločin těžké ublížení na zdraví. V průběhu vyšetřování ještě krajský vyšetřovatel obvinění rozšířil na trestný čin výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu, protože při prohlídce vozidla VW Polo nalezli uvnitř kompletní varnu pervitinu,“ upřesnila Javorková.

Řidič byl v době řízení podle znaleckého posudku pod vlivem drog, konkrétně pervitinu. Hlídce ujížděl i z důvodu, že není, ani nikdy nebyl držitelem řidičského oprávnění. V rejstříku trestů má devět záznamů za majetkovou, násilnou trestnou činnost a trestnou činnost ve spojitosti s omamnými a psychotropními látkami. Teď mu hrozí trest odnětí svobody na 15 až 20 let nebo výjimečný trest.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x