V Kroměříži začaly průzkumy dopravního chování

KROMĚŘÍŽ - Ostravská společnost, která pro kroměřížskou radnici zpracovává plán udržitelné městské mobility, začala s průzkumy dopravního chování obyvatel města. Serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí města Jan Vondrášek.

Lidé mohli nedávno v ulicích vidět kamery, které monitorovaly intenzitu dopravy na křižovatkách, a také studenty počítající vozidla na okraji města. V těchto dnech vyrážejí tazatelé společnosti za obyvateli Kroměříže přímo do domácností.

Jsou označeni visačkou se jménem a razítkem firmy UDIMO. „Ptají se na dopravní chování dotazovaných v předešlém pracovním dni. Ve zkratce je v dotazníku nutné vyplnit jeden sloupec za každou cestu vykonanou v tento den. Pro každou cestu se vyplňuje její čas, podle něhož se určí, zda byla v době dopravní špičky nebo mimo ni, druh dopravy, účel cesty a zda byla po městě nebo jinde,“ popsal Petr Macejka ze společnosti UDIMO.

Lidé nemusejí mít obavy, že by se tazatelé dopouštěli něčeho nekalého. Na dotazníku jsou uvedeny kontaktní telefony jak na zpracovatele, tak na osobu, která za projekt odpovídá na městském úřadě. V případě pochybností či problémů se lidé mohou obrátit přímo na ně.

Průzkum probíhá zejména dotazováním v domácnostech, aby zachytil průměrný vzorek dopravního jednání populace. Vyplňují jej všichni členové domácnosti, kteří zde přebývají. „Výsledky průzkumu budou jedním z podkladů pro hodnocení dopravní situace ve městě a pro navržení vhodných řešení problematických míst,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Tazatelé budou moci také oznámkovat svou spokojenost s cestami, chodníky, cyklostezkami, veřejnou dopravou, parkováním a bezpečností. Mohou se vyjádřit i k tomu, proč některé druhy dopravy nepoužívají. Dotazník zahrnuje i otázky na stáří a palivo vozidel.

Plán udržitelné městské mobility město chystá díky dotaci ze Státního fondu životního prostředí, která činí jeden milion korun. Stejnou částku radnice přidá ze svého rozpočtu. Plán by měl být hotový do konce letošního roku. Zabývá se veškerými formami a způsoby dopravy ve městě od pěší dopravy přes MHD, automobilovou dopravu a parkování. Obyvatelé Kroměříže se mohou do tvorby plánu udržitelné městské mobility sami aktivně zapojit. Své podněty, postřehy a připomínky týkající se dopravy mohou psát na webu www.mobilita-kromeriz.cz.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x