Na silnicích v Meziříčí úřadovala dětská policie

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Ve čtvrtek 25. dubna se mohli řidiči ve Valašském Meziříčí a v Poličné potkat s neobvyklou silniční kontrolou. Spolu s policisty a městskými strážníky jejich vozidla prověřovaly pětičlenné dětské hlídky, informoval server Zlin.cz mluvčí meziříčské radnice Lukáš Martinek.

Šoféři, kteří kontrolou úspěšně prošli, dostali od dětí papírového smajlíka. Ne všichni řidiči se ale na silnicích chovali spořádaně. Odhaleno bylo 11 přestupků.

Děti ze čtyř škol hlídkovaly na celkem čtyřech stanovištích od 8 do 12 hodin. V Poličné a na ulici Mikoláše Alše měly hlídky k dispozici radar. Právě překročení povolené rychlosti bylo nejčastějším prohřeškem. Celkem pět řidičů povolenou rychlost nedodrželo, rekordman jel v obci rychlostí 74 km/h.

Školáci u silnic nehlídkovaly samy. Kromě pedagogického doprovodu měly i posily z řad městských strážníků, dopravního inspektorátu Vsetín a obvodního oddělení Policie České republiky. „Jde o preventivní akci. Děti kromě dodržování povolené rychlosti kontrolují doklady (řidičský průkaz, osvědčení o registraci vozidla, zelenou kartu), povinnou výbavu, provádí dechové zkoušky. Soustředí se i na nejčastější neduhy, jakými jsou nezapnuté bezpečností pásy, jízda bez denního svícení nebo propadlá technická způsobilost vozu,“ vysvětlila Soňa Valchářová, vedoucí odboru dopravně správních agend.

Smíšené hlídky ve dvou případech odhalily neplatný řidičský průkaz a stejný počet vozidel s propadlou technickou způsobilostí. Jeden řidič si před jízdou nezapnul bezpečnostní pás. Tyto případy vyřešili strážci zákona na místě blokovou pokutou. S domluvou pak propustili řidiče, který neměl zapnutá světla. Alkohol v dechu neodhalil přístroj ani v jednom případě.

„Školáci v rámci akce kontrolovali nejen osobní auta, ale také dodávky, nákladní vozy, skútry, motorky a rovněž cyklisty, u kterých se zaměřili na povinnou výbavu. Mimo to měly ideální možnost seznámit se s prací policie,“ uvedla Valchářová.

„Jsem moc ráda, že v našem městě tradičně pořádáme tuto akci. Děti získají zkušenost takříkajíc z druhé strany, tedy zažijí silniční kontrolu z pozice kontrolujícího a mohou si lépe uvědomit souvislosti ohledně pravidel silniční dopravy. Děkuji všem pořadatelům,“ řekla místostarostka Zdislava Odstrčilová.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x