Zlín se nestane druhou Svitávkou, byty pro postižené zastupitelé podpořili

ZLÍN – Výstavba malých jednopokojových bytů v ulici Bratří Sousedíků, určených pro osoby s duševním onemocněním, má podporu zastupitelstva města. Pro realizaci projektu se dnes vyslovilo 28 z nich, tedy výrazně nadpoloviční většina, sdělil serveru Zlin.cz mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

„Zlín není jen městem pro zdravé obyvatele. Musí se starat také o lidi nemocné. Právě jim mají plánované byty pomoci v tom, aby se dokázali i přes své onemocnění co nejlépe začlenit do společnosti a vést plnohodnotný život,“ prohlásil náměstek primátora Aleš Dufek, který má na zlínské radnici na starosti sociální oblast. „Vážíme si všech občanů, kteří se o tento projekt zajímají a vyslovují své názory, ať již souhlasné či nesouhlasné. Je jasné, že by nikdo nebyl nadšený, kdyby se v jeho sousedství měl stavět objekt podobného typu. I proto přistupujeme k tomuto projektu se vší odpovědností a věřím, že všechny obavy v průběhu příprav opadnou,“ konstatoval primátor Jiří Korec.

Bytových jednotek bude celkem 11 a umístěné budou v areálu Centra služeb a podpory, které lidem s duševním onemocněním pomáhá už od roku 2007. Tři z bytů budou bezbariérové. „Tyto byty pomůžou lidem, se kterými v Centru pracují, v osamostatnění, přestanou být závislí na svých rodinách či okolí. Naučí se starat se o sebe samostatně a po jejich opuštění budou připravení vést samostatný život,“ vysvětlila Jana Pobořilová, vedoucí Odboru sociálních věcí magistrátu.

Celkové náklady na výstavbu bytů dosáhnou výše cca 35 a půl milionu korun. Město počítá s podáním žádosti o evropskou dotaci, která by mohla pokrýt až 90 procent této investice. Protože jde v místní části Letná o významný a diskutovaný projekt, chystá radnice na pondělí 29. dubna setkání s tamními občany, na kterém jim chce projekt podrobně představit. „Výstavbu těchto bytů provází řada emocí. Někteří lidé z dané lokality se bojí třeba poklesu ceny svých nemovitostí nebo o své bezpečí. Tyto obavy jim chceme jednoznačně vyvrátit. Není se čeho bát. Duševně nemocní využívají zdejší denní sociální služby více než jedenáct let a na jejich chování dosud nebyla jediná stížnost. Zcela zbytečná je i obava o bezpečnost. Ze statistiky městské policie vyplývá, že Letná patří mezi nejklidnější čtvrti ve Zlíně,“ řekla Kateřina Francová, členka rady města. Dodala, že setkání s veřejností se uskuteční od 18 hodin v prostorách místní základní školy.

Také podle psychiatra a zlínského zastupitele Pavla Konečného se lidé z Letné nemusí nájemníků nových bytů obávat. „Podstupují léčbu, berou léky a jsou pod pravidelným lékařským dohledem. Nejsou tedy nebezpeční. Více bychom se měli bát lidí, kteří konzumují ve velkém množství alkohol,“ uvedl během projednávání v zastupitelstvu. Tvrzení, že by mohli být klienti léčení se schizofrenií nebezpeční svému okolí odmítl v nedávném rozhovoru pro Český rozhlas Zlín i psychiatr Ladislav Polách.

Projekt výstavby bytů, které mají pomoci klientům v léčbě, zaznamenává u zlínské veřejnosti i podporu. Radnice přijala tento týden například prohlášení rodičů a příbuzných lidí s tímto onemocněním, jejímž prostřednictvím na uskutečnění projektu apelují. „Duševní nemoci provází obrovské stigma, neznalost lidí, pokud nemoc neudeří v jejich rodině, nic o tom neví… Naše děti trápí nulová perspektiva v životě, protože invalidní důchody jsou nízké, často se neumí o sebe postarat. Potřebují do života naději na budoucnost,“ píší mimo jiné ve svém prohlášení.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x