Ve Valašském Meziříčí oslavili Den Země

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Ve čtvrtek 25. dubna se valašskomeziříčský park u zámku Kinských proměnil v jednu velkou zábavnou učebnu. Děti ze širokého okolí se po celý den na zhruba dvaceti stanovištích formou hry vzdělávaly v oblasti životního prostředí, informoval server Zlin.cz mluvčí meziříčské radnice Lukáš Martinek.

Letošní třicátý ročník Dne Země se tematicky zabýval vodou.

Valašskomeziříčské oslavě Dne Země přálo počasí. To se odrazilo i na návštěvnosti akce. „Pokud vyjde počasí jako dnes a akce se koná v parku, přichází obvykle kolem dvou tisícovek lidí,“ potvrdila Lenka Bírešová z pořádajícího Střediska Volného času Domeček.

Akce je určena převážně dětem. Plnit úkoly na jednotlivých stanovištích si tak přijely děti z mateřských i základních škol nejen z Valašského Meziříčí, ale celého mikroregionu. „Jsem moc ráda, že se školy této akce aktivně účastní a vedou děti k tomu, jak přírodu chránit. Letošním tématem je voda. Jak jí neplýtvat, jak ji zadržet v krajině? Na školách to děti v rámci environmentální výchovy určitě probírají, ale dnes si problematiku formou her oživí,“ myslí si místostarostka Yvona Wojaczková.

Na organizaci Dne Země spolupracovala řada institucí z města i okolí. Vzhledem k letošnímu zaměření nemůže být velkým překvapením účast společnosti Vody a kanalizace Vsetín, a. s., která do parku dovezla cisternu s pitnou vodou. „Názorně dětem vysvětlujeme, co se stane v krizové situaci, kdy dojde voda ve studni nebo z kohoutků neteče voda. Pak jsou lidé nuceni chodit pro vodu právě k takové cisterně, která je k jejich domům nouzově přistavena,“ vysvětlila Bírešová.

Den Země patří celosvětově mezi největší svátky, které nesouvisí s vírou. Každoročně se k němu připojuje více než miliarda lidí. Slaví se vždy 22. dubna, tedy v den, na který letos připadlo Velikonoční pondělí. Organizátoři z Valašského Meziříčí proto oslavu přesunuli o tři dny.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x