Zlín slaví 100 let fotbalu, účastníky pozdraví i Rudolf Kučera

ZLÍN - Platil za jeden z největších talentů našeho fotbalu v celé jeho historii. Kariéra Rudolfa Kučery byla krátká, strmá, plná úspěchů i smolných zranění. V roce 1963 mu ji vlastně definitivně zatarasilo nejtěžší z nich z vítězného duelu Poháru mistrů evropských zemí s polským Gornikem Zabrze. Tehdy rozhodl dvěma góly o postupu, ale rozhodlo se i o velmi předčasném konci jeho hvězdné dráhy.

Rudolf Kučera začínal s fotbalem v rodné Spytihněvi, jako mladíka si jej hýčkal tehdejší Gottwaldov a pak odešel rozvíjet neuvěřitelný talent do pražské Dukly.

Psal o něm Ota Pavel, povídka Haló, taxi je v paměti pravověrných fandů dodnes. Už méně se ví, že o Kučerovi natočili zlínští filmaři vedení Josefem Tupým v roce 1981 velmi zajímavý dokumentární snímek Ne, pane, o fotbal se nezajímám.

Kučeru momentálně trápí zdravotní neduhy, do Zlína z Prahy, kde léta žije, v pondělí večer nedorazí, ale cena mu neunikne. Převezme ji a předá bratr Miroslav.

Právě on schraňuje rodinný archiv plný dobových výstřižků i jiných dokumentů nejen o slavnějším bratrovi. Fotbalu se věnovali i on, stejně jako nejstarší Josef a nejmladší Vlastimil.

Rudolf Kučera předá hostům galavečera na dálku alespoň zvukový pozdrav, jinak se čeká návštěva slavných fotbalistů minulosti, stejně tak těch, kteří píší současnost populárního sportu.

Mezi oceněnými se dají očekávat třeba Zdeněk Nehoda, Zdeněk Červenka, Zdeněk Grygera, Antonín Juran, Bohumil Páník a mnozí, mnozí další. Z těch, kteří už kopou za FC Nebe Zlín mimo jiné Svatopluk Pluskal, Vlastislav Mareček, anebo nedávno přestoupivší Antonín Parolek či Jaromír Fuksa.

Galavečer nabídne i dokumentární film o historii zlínského fotbalu Dej, ševče, gól, stejně tak tu pokřtí publikaci od SK Baťa po současnost, na níž mají výrazný podíl pánové Arnošt Hošek, Petr Klhůfek, Jan Janča a Antonín Parolek. 

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’163451′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2313‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚163451‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x