Policie ve Vrběticích přešla na dvousměnný provoz při hledání munice

VRBĚTICE – Policie stále hledá munici ve Vrběticích, kde v roce 2014 vybuchly dva muniční sklady. V dubnu kvůli urychlení prací přešla na dvousměnný provoz, řekla serveru Zlin.cz mluvčí policie Lenka Javorková.

Policie stále nachází v místě velké množství munice. V případě příznivého počasí by práce mohly skončit v závěru letošního roku. Nyní hledá v místech druhého centra exploze, kterým byl sklad číslo 12. „Od 15. dubna jsme přešli na dvousměnný provoz s cílem zrychlit záchranné a likvidační práce tak, abychom po přechodu ze zimního na letní čas maximálně využili rozsah denního světla v jarních a letních měsících,“ uvedla Javorková.

Podle ní policejní pyrotechnici nacházejí stále velké množství munice. „Minulý pátek jsme odvezli několik dalších stovek kusů munice, kterou pyrotechnici nemohli zlikvidovat v dočasné trhací jámě ve vrbětickém areálu, do Vojenského újezdu Libavá,“ poznamenala Javorková.

Kvůli přechodu na dvousměnný provoz se změnila doba uzavírání komunikace mezi Haluzicemi a Lipovou. Od půlky dubna je každý den uzavřená od 7:00 do 18:00. „Komunikace bude uzavíraná až do podzimních měsíců října případně listopadu. Do této doby budou pokračovat práce na ohledání druhého místa výbuchu a po jejich ukončení budou pyrotechnici znovu provádět plošný pyrotechnický sběr a hloubkový pyrotechnický průzkum v okolí bývalého skladu číslo 12,“ řekla Javorková. Doplnila, že důvodem uzavírání komunikace je zajištění maximální bezpečnosti občanů. Pyrotechnici totiž doporučili veliteli zásahu bezpečnostní okruh od epicentra exploze ve vzdálenosti jednoho kilometru.

Do části areálu, která je oplocená, stále platí zákaz vstupu. Nedávno ostraha podle Javorkové zaznamenala hned dva případy pokusu o vniknutí do areálu. „ Jednou to byla skupinka cizinců a podruhé turisté, kteří si chtěli přes střežené území zkrátit cestu,“ řekla mluvčí.

Dva výbuchy ve Vrběticích nastaly koncem roku 2014. Při prvním v říjnu zemřeli dva zaměstnanci společnosti Imex Group, která si některé sklady v areálu pronajímala. Sklad obsahoval kolem 50 tun munice. Druhý sklad explodoval v prosinci téhož roku a obsahoval přes 10 tun munice.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x