Vedení zlínské nemocnice se s odbory dohodlo na podobě kolektivní smlouvy

ZLÍN - Vedení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně se po několikaměsíčním vyjednávání dohodlo se zástupci všech čtyř odborových organizací na konečném znění kolektivní smlouvy. Ta byla všemi stranami podepsána a je platná od počátku května až do konce letošního roku.

Spornými body byly změny v tarifních třídách a způsob čerpání takzvaných sick days. Zlínská nemocnice letos použije na navýšení mezd celých 147 milionů korun, které dostane navíc díky úhradové vyhlášce.

„Jsem rád, že jsme nakonec dospěli k dohodě. Bylo to asi nejdelší kolektivní vyjednávání, jaké jsem kdy zažil. Oceňuji ale, že odbory pochopily naše důvody, proč nechceme mzdy navyšovat plošně. Je pro nás důležité nejprve vyrovnat disproporce ve mzdovém odměňování, které tady v minulosti vznikly spíše na základě osobních vazeb, než aby odrážely skutečné pracovní výkony jednotlivých zaměstnanců,“ podotkl Radomír Maráček, předseda představenstva nemocnice.

Vedení zdravotnického zařízení podle jeho slov udělalo vstřícný krok v otázce takzvaných sick days, které ještě letos zachová a zaměstnanci je budou moci čerpat i během roku a ne až po vyčerpání dovolené, jak se plánovalo původně. „Sick days ale vnímáme skutečně jako benefit, který nebude možné v budoucnu udržet i s ohledem na chybějící personál v celém českém zdravotnictví. Musíme být především schopni zajistit provoz nemocnice. Prioritou je pro nás péče o pacienty a nemůžeme se dostávat do nesnází ve chvílích, kdy si zaměstnanec vezme volno těsně před nástupem do směny,“ vysvětlil Radomír Maráček.

Mzdy se v základu ve zlínské nemocnici od začátku letošního roku zvedly v průměru o šest procent, další navýšení přinesly příplatky. Nelékařskému zdravotnickému personálu se už vloni navyšovaly mzdy v průměru o deset procent, což bylo nejvíce ze všech profesních kategorií. Krajská nemocnice letos dostane na základě úhradové vyhlášky o 147 milionů korun více a celou tuto částku použije na navýšení mezd, z toho minimálně 90 milionů korun půjde právě sestrám.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x