Na náměstí ve Valašském Meziříčí se uskuteční sraz tříkolek

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Náměstí ve Valašském Meziříčí bude už druhou sobotu po sobě patřit fanouškům motorismu. Zatímco minulý týden tady byla k vidění americká auta, v sobotu 4. května přivítá centrum města tříkolky, serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí města Lukáš Martinek.

Kolona nablýskaných strojů vyráží z Bystřičky okolo 13. hodiny, první jezdci na valašskomeziříčské náměstí dorazí před půl druhou a zdrží se asi hodinu. „Tříkolka je motocykl, který má tři kola. Motorka měří kolem čtyř metrů, je charakteristická svou dlouhou přední vidlicí. Váží přes 600 kilogramů a bez problémů odveze i pět lidí,“ popsal jednoduše tříkolový stroj organizátor srazu Jiří Václavík.

Kolik tříkolek na náměstí dorazí, není možné v tuto chvíli odhadnout. „Všechno je dáno počasím. V loňském roce nás na vyjížďce v Rožnově pod Radhoštěm bylo 98. Letos počasí moc nepřeje. Jezdí k nám hodně majitelů tříkolek z Polska, Slovenska, Maďarska. Daleko to mají i lidé ze západních Čech. Některé předpověď počasí možná odradí,“ podotkl organizátor.

Jisté je, že k vidění budou jak přes 30 let staré stroje, tak tříkolky vyrobené v posledních letech. „Na podvalníku by měla dorazit kopie stroje z filmu Dva nosáči tankují super. Jinak k nám jezdí mašiny vyrobené v 80. letech, které se od těch moderních liší zcela rozdílnou koncepcí. Rozdíl je i ve výkonu. Starší motorky mají třeba jen 20 koní, zatímco ty vyrobené v posledních letech klidně i 150. Starší tříkolky se dají koupit za 200 tisíc korun, ty nové mají hodnotu přes milion korun. Není to levná záležitost,“ dodal Václavík.

Tříkolky se letos na Valašsku objeví už pošesté. První dva srazy se uskutečnily v Hovězí, pak se majitelé ideálního kompromisu mezi motorkou a kabrioletem z kapacitních důvodů přestěhovali do Bystřičky.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x