Ve Zlínském kraji začala nová sezona projektu Otevřené brány

ZLÍNSKÝ KRAJ - Slavnostním koncertem v kostele sv. Mořice v Kroměříži byla ve Zlínském kraji zahájena nová sezona projektu Otevřené brány. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí hejtmanství Adéla Kousalová.

V rámci projektu Otevřené brány je od května do konce září zpřístupněno 26 sakrálních památek, kdy je návštěvníkům zdarma poskytnut také výklad proškolených průvodců. Projekt funguje již od roku 2009 díky spolupráci Zlínského kraje, Arcibiskupství olomouckého, Českobratrské církve evangelické, farností, měst, obcí a dalších partnerů.

Slavnostního zahájení se zúčastnil olomoucký arcibiskup Jan Graubner, krajský radní pro kulturu, památkovou péči a spolupráci s církvemi Miroslav Kašný, starosta Kroměříže i zástupci dalších měst zapojených do projektu a řada dalších hostů.

„Kostely se vždy stavěly proto, aby byly otevřené, žel historické okolnosti nás v minulých desetiletích přivedly k tomu, že se začaly zavírat kvůli zlodějům, protože památky je třeba chránit. Ale zavřený kostel – k čemu kostel? A tak je dobře, že vznikl projekt, který umožňuje zpřístupnit alespoň od jara do podzimu část kostelů i mimo bohoslužby – jak pro turisty, tak pro věřící i pro ty, kteří do kostela potřebují vstoupit – jak jsem již mnohokrát slyšel – protože si v něm potřebují odpočinout a ´načerpat´. Ačkoliv říkají, že nejsou ´věřící´, kostel jim prý dává něco, co jim chybí. Možná je to Boží blízkost. A jestli z ní čerpají, je to moc dobře. A tak děkuji všem, kdo se na Otevřených branách podílejí – že společně můžeme takto posloužit lidem,“ řekl arcibiskup Jan Graubner.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x