Jsem vděčná, že nezapomínáte, řekla dcera generála Svobody

KROMĚŘÍŽ - Lidé z České republiky, Slovenska a Ruska se sešli na kroměřížském hřbitově u hrobu generála Ludvíka Svobody. Pietním aktem s položením věnců a květin uctili jeho památku a hrdinství při bojích o osvobození Československa od nacistických okupantů. Na akci byla přítomna i dcera Ludvíka Svobody Zoe Klusáková, informoval server Zlin.cz mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

„Válečná léta byla těžká a dlouhá. Poznamenala generaci mých rodičů i mou. Jsem vděčná, že nezapomínáte,“ uvedla dcera Ludvíka Svobody Zoe Klusáková.

Starosta Kroměříže Jaroslav Němec popřál paní Klusákové pevné zdraví a ocenil účastníky pietního aktu, z nichž někteří jeli do Kroměříže i stovky kilometrů k tomu, aby si hrdinství generála Svobody a československých vojáků připomněli. Svoboda bojoval v československých legiích v první světové válce. Po ní působil jako kapitán u vojenské posádky v Kroměříži. Za druhé světové války bojoval na východní frontě, kde později převzal velení 1. československého armádního sboru, s nímž se podílel na osvobození Československa.

Zásluhy Ludvíka Svobody ocenil i generální konzul Ruské federace v Brně Alexander Nikolajevič Budajev. „Vždy jsme vysoce hodnotili přínos 1. československého armádního sboru v čele s Ludvíkem Svobodou, jejich hrdinství i osobní statečnost,“ řekl Budajev. Poděkoval také městům, obcím a různým organizacím za péči o četné památníky postavené sovětským vojákům v České republice.

Svoboda se po válce stal ministrem obrany a v roce 1968 byl zvolen prezidentem Československa, kterým byl do roku 1975. Zemřel v roce 1979.

Pietního aktu se zúčastnili i další zástupci radnice, armády, ruského velvyslanectví, Českého svazu bojovníků za svobodu, Československé obce legionářské, Svazu válečných veteránů, Společnosti Ludvíka Svobody i hosté ze Slovenska, klub vojáků Nitra – Zobor.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x