Podzámecká zahrada zažije slavnou bitvu se Švédy

KROMĚŘÍŽ - Před 376 lety Kroměříž zažila skličující ránu -město obsadila švédská vojska, vyplenila ho a s výjimkou několika domů téměř srovnala se zemí. Tento historický milník si Kroměříž připomene v sobotu 11. května v prostoru Podzámecké zahrady, kde město Kroměříž společně se skupinou historického šermu Biskupští manové připravilo již 6. ročník oblíbeného Dobývání Kroměříže Švédy, serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí města Jan Vondrášek.

„Každým rokem v květnu zahajujeme turistickou sezonu v Kroměříži historickou slavností, jejímž ústředním tématem je buď nějaké aktuální výročí, nebo jiná významná událost. Poté, co jsme si v minulých letech připomněli například osobnost Jana Milíče z Kroměříže, biskupa Karla Lichtensteina z Castelcornu či kroměřížské setkání rakouského císaře Františka Josefa I. s ruským carem Alexandrem III., se tematicky vracíme do dob třicetileté války,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Dobývání Kroměříže Švédy začalo už v pátek 10. května večer vojenským tažením městem a přesunem armád ze zadní části Pionýrské louky na Velké náměstí. Sobotní program začne v 10.00 hodin také průvodem, který vyjde tentokráte z Vejvanovského ulice na Velké náměstí. Odtud se armády přesunou před Arcibiskupský zámek, kde v 10.30 hodin dojde ke krátkému ozbrojenému střetu.

Od 13.30 hodin se veřejnosti otevře v Podzámecké zahradě za Pionýrskou loukou tábor a diváci budou moci nahlédnout do vojenského ležení. Celodenní program završí po 15. hodině rekonstrukce zmíněné bitvy z roku 1643, kdy vojska švédského generála Lennarta Torstensona vpadla přes Čechy podruhé na Moravu, osvobodila zde švédskou posádku Olomouce a s pomocí odbojných Valachů vyplenila Kroměříž.

„Akce se koná záměrně v nádherném prostředí zámeckého parku, kde dojem z rekonstrukce neruší žádné moderní prvky, což umožňuje fotografům a kameramanům pořídit skvělé snímky, divákům umožňuje naplno podlehnout iluzi opravdové bitvy a prostor navíc nabízí i komfortní zastínění stromy,“ poznamenal vedoucí Biskupských manů Evžen Petřík.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x