Moravské řeky sužuje sucho

ZLÍNSKÝ KRAJ - Navzdory ochlazení a občasným přeháňkám z posledních dnů přetrvává na mnoha řekách v Povodí Moravy podnormální stav. Vodu do toků tak již nyní pomáhají dodávat vodní nádrže, bez kterých by bylo sucho v tocích ještě zřetelnější, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Již několik týdnů vypouštějí vodní nádrže vodu do toků, aby zmírnily nepříznivý stav v řekách. I když srážky posledních dnů zmírnily zemědělské sucho v povrchové vrstvě, v hlubších vrstvách půdy i ve vodních tocích sucho stále pokračuje. Aktuálně se průtoky ve vodních tocích pohybují v rozmezí 25 – 50 % dlouhodobých průměrů.

„Prakticky všechny naše vodní nádrže v současnosti zajišťují vodárenské i další odběry a současně také zajišťují minimální průtoky v tocích pod vodními nádržemi, a tím umožňují naředit vypouštěné odpadní vody a udržet ekologickou stabilitu vodních toků. Jen za měsíc duben vypustily nádrže do řek o 9 milionů m³ vody více, než do nádrží přiteklo. Pokud se srážkový deficit nesníží a situace na tocích nezlepší, budeme muset požádat vodoprávní úřady, stejně jako vloni, o mimořádné manipulace na našich vodních nádržích,“ poznamenal generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Nejnižší průtoky se vyskytují v menších tocích a dosahují jen okolo desetinových hodnot obvyklého průtoku. „Nadlepšovat průtoky ve vodních tocích a zajistit dodávky vody však můžeme pouze tam, kde máme nádrže s dostatečným zásobním prostorem,“ doplnil Gargulák. Dlouhodobě nízký stav vykazuje ve Zlínském kraji například řeka Haná (14 % normálu) nebo Litava (17 % normálu).

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x