Na semináři se lidé dověděli, jak podpořit pečující osoby na regionální a lokální úrovni

ZLÍNSKÝ KRAJ - V sídle Zlínského kraje se konalo setkání u kulatého stou na téma Jak podpořit pečující osoby na regionální a lokální úrovni. Posluchači se zde dozvěděli, jak efektivněji přistupovat k podpoře pečujících osob, ať už prostřednictvím sociálních a zdravotních služeb nebo společenskou osvětou, serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí krajského úřadu Adéla Kousalová.

„Jedním z hlavních cílů Zlínského kraje je podpora sociálních služeb, které jsou poskytovány v přirozeném prostředí, a jejich vzájemná provázanost s ambulantními službami či odlehčovacími (terénní, ambulantní i pobytovou formou). Proto v kraji funguje například koordinátor komunitního plánování, protože zjišťování potřeb a nastavování pomoci je významné na místních úrovních. V současnosti máme vytvořenou mapu, dle které zjišťujeme tzv. bílá místa, kde je potřeba sociální služby doplnit. Důležité je také sdělit pečující osobě veškeré komplexní informace, poznat, jakou pomoc pečující skutečně potřebuje, povzbudit ho a být mu oporou,“ popsala Michaela Blahová, radní pro oblast sociálních věcí, neziskového sektoru a rodinné politiky.

Ve své prezentaci posluchačům dále uvedla, že je důležité podporovat pečující osoby různými aktivitami, například zapojení do péče více osob, poradenství, kurzy pro pečující a setkání pečujících nebo využití komerčních služeb, jako je stravování nebo úklid. O koncepčním a koordinovaném přístupu při podpoře pečujících promluvila také koordinátorka projektu Stárnutí na krajích Zuzana Gašková. Seminář se uskutečnil v rámci Operačního programu Zaměstnanost Evropského sociálního fondu.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x