Do nové sezony vstoupil Baťův kanál s opraveným úsekem na Slovácku

ZLÍNSKÝ KRAJ - Na Baťově kanále začala nová sezona a ještě před jejím zahájením byly dokončeny opravy Baťova kanálu v úseku mezi Huštěnovicemi a Babicemi. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

„Velmi mě těší, že jsme dokončili rekonstrukci dalšího úseku Baťova kanálu mezi Huštěnovicemi a Babicemi na Uherskohradišťsku. Zpevnění břehů tam vyšlo na více než 13 milionů korun. V průběhu plavební sezony 2019 proto nebudeme muset realizovat žádné stavební práce, které by omezovaly provoz na vodní cestě. Další opravy břehového opevnění za 75 milionů korun, které bychom rádi provedli v následujících letech, nyní připravujeme mezi Veselím nad Moravou a obcí Vnorovy na Hodonínsku,“ konstatoval generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Další úlohou správce Baťova kanálu je i údržba a zajišťování provozuschopnosti. „Před zahájením hlavní sezony jsme ještě provedli standardní předsezonní práce, jako je čištění rejd plavebních komor, údržby a seřízení jejich technologií. Bez oprav a přípravných prací by se plavba na Baťově kanále neobešla, proto tyto práce s náklady v řádech milionů korun ročně financujeme z vlastních zdrojů,“ upřesnil Václav Gargulák.

V současnosti je již také schválený harmonogram pro letošní komorování pro veřejnost. Povodí Moravy bude zajišťovat provoz plavebních komor vždy od 9.30 do 18.00 hodin s tím, že od 13.30 do 14.00 hodin bude povinná polední přestávka. Poslední komorovací cyklus bude zahájen nejpozději 15 minut před koncem komorovací doby. V měsíci květnu a září se bude komorování konat v pátek, sobotu a neděli. V červnu, červenci a srpnu pak od úterý do neděle. Povodí Moravy zajistí provoz plavebních komor také ve všechny státní svátky. V letošním roce státní podnik ještě rozšířil obsluhu na plavebních komorách o dny 2. a 9. května. Proplutí plavebními komorami je bezplatné, jejich provoz a údržbu zajišťuje a financuje Povodí Moravy.

Podobně jako v loňském roce se bude i v tom letošním konat akce s plavební knížkou. Ta bude mít opět jednoduchá pravidla: Každý, kdo do plavební knížky během léta nasbírá razítka ze všech plavebních komor, může vyhrát půjčení hausbótu, let balonem a další ceny. „V loňském roce byla tato soutěž velmi úspěšná, přišlo nám více než 100 kompletně vyplněných plavebních knížek. No a protože knížka sama o sobě je skvělý suvenýr z Baťova kanálu, po vylosování výherců jsme všem soutěžícím poslali knížky na památku zpět,“ dodal Gargulák. Plavební knížky budou zdarma k dispozici v informačních centrech a přístavech.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x