Krajští kriminalisté ukončili případ padělaných bankovek

ZLÍNSKÝ KRAJ - Krajští kriminalisté skončili v těchto dnech vyšetřování případu padělání a pozměnění peněz a podali státnímu zástupci návrh na podání obžaloby proti šesti obviněným, kteří měli vyrábět a uvádět do oběhu padělané bankovky. Serveru Zlin.cz to sdělila policejní mluvčí Lenka Javorková.

Hlavními obviněnými ze skupiny šesti osob jsou dva muži ve věku 32 a 29 let, kteří vyráběli v rodinném domku na Kroměřížsku padělané bankovky. Výroba peněz se děla na základě předchozí objednávky 30letého muže. Dvojice obviněných tak vyrobila nejméně 25 bankovek v nominální hodnotě 500, 1 000 a 2 000 korun. Bankovky vyhotovili tak, že okopírovali pravé bankovky, část padělaných bankovek pak dvojice padělatelů předala muži, který si peníze objednal, část si ponechali a platili s nimi nebo se pokoušeli zaplatit v obchodech, na benzinkách apod. Od muže, který si zhotovení bankovek objednal, dostali pervitin, který oba obvinění v té době užívali.

Šestice obviněných, mezi nimiž je i jedna žena, padělané bankovky udávala do oběhu v restauracích, obchodech, benzinkách nebo jimi platili za taxi na různých místech Zlínského a Olomouckého kraje. Jelikož se jednalo o poměrně nezdařilé padělky, tak byly některé odhaleny přímo při placení nebo pak při přepočítávání tržeb.

„Podle odborníků se jednalo o méně zdařilé padělky. Bankovky neměly všechny ochranné prvky, rozměry bankovek neseděly oproti originálním platidlům, některé měly křivě ustřižené okraje, měly jinou barvu a byly lesklé. Na první pohled bylo zřejmé, že nemají vodoznak a ochranný proužek je kopírovaný,“ konstatovala Javorková.

Oba padělatelé skončili po zásahu policie loni v září ve vazbě, ostatní jsou stíháni na svobodě. Mladší z dvojice obviněných přešel letos na jaře z vazby do výkonu trestu odnětí svobody za jinou trestnou činnost. Starší z dvojice obviněných zůstává ve vazbě a mimo padělání peněz je kroměřížskou policií stíhán pro trestný čin dotační podvod. Jako zákonnému zástupci mu byl přiznán a následně vyplacen úřadem práce příspěvek na zvláštní pomůcku pro nezletilou dceru ve výši 140 tisíc korun. Konkrétně na motorové vozidlo. On však zakoupil automobil pouze za 29 tisíc korun a zbylé peníze utratil. Dobře přitom věděl, že je povinen zbylou částku vrátit poskytovateli. Úřadu pak doložil kupní smlouvu k zakoupenému motorovému vozidlu, ve které byla nepravdivě uvedena celá přiznaná částka. Neoprávněně si tak ponechal 111 tisíc korun.

Za zločin padělání a pozměnění peněz hrozí obviněným až osmiletý trest odnětí svobody.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x