Dva muži podvedli stovky lidí a napáchali škodu za 1,5 milionu korun

ZLÍN - Škodu přes 1,5 milionu korun a téměř 600 podvedených z celé republiky mají na svědomí dva muži ve věku třicet a čtyřiatřicet let z Mostu. Zlínští kriminalisté nyní několikaletou celorepublikovou kauzu ukončili, serveru Zlin.cz to oznámila policejní mluvčí Monika Kozumplíková. 

Čtyři roky trvalo zkušeným kriminalistům proniknout do podstaty nekalého jednání dvou pachatelů a odhalit jejich totožnost. Za zločin podvod hrozí dosud netrestaným mužům v případě jejich odsouzení trest odnětí svobody až na osm let. Policejní komisař z oddělení hospodářské kriminality ve Zlíně podal v těchto dnech státnímu zástupci návrh na podání obžaloby proti oběma obviněným mužům.

„Podvodníci využili anonymního platebního systému, který umožňuje hradit zboží či služby bez využití osobních údajů prostřednictvím platební karty aktivované pouze na telefonní číslo. Muži si koupili 244 SIM karet a stejný počet anonymních platebních karet, které aktivovali různými telefonními čísly. Poté založili desítky e-mailových schránek. Na bazarových internetových portálech inzerovali elektroniku a další spotřební zboží nejčastěji v částkách 1 000 – 5 000 korun. Uváděli různá telefonní čísla, smyšlená jména, se zájemci o zboží komunikovali vždy pouze e-mailem. Zboží slíbili zaslat poté, co jim na účet přijde požadovaný finanční obnos. Peníze zinkasovali, ovšem zboží nezaslali,“ upřesnila podvodné jednání policejní mluvčí.

Policisté měli velmi těžkou práci. V anonymním platebním systému neexistují jména majitelů platebních karet, je založen právě na bezejmennosti platícího. SIM karty, které muži používali, byly volně prodejné, takže také nebylo možné zjistit jejich majitele. Desítky e-mailových schránek založili podvodníci z různých přístrojů i míst. Prostřednictvím firmy, která anonymní platební systém provozovala, si kriminalisté vyžádali informace o konkrétních místech, odkud muži peníze vybírali. A tady odhalili policejní analytici jejich slabou stránku. Po obdržení kamerových záznamů z těchto výběrů měli jasno. Zjistili, že peníze vybíral vždy pouze jeden z mužů.

Poté, co policisté muže zadrželi, našli u jednoho z nich 62 tisíc korun v hotovosti. Na jejich účtech zabavili kriminalisté už pouze 114 tisíc korun.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x