Kroměřížský místostarosta si na vlastní kůži vyzkoušel práci popeláře

KROMĚŘÍŽ - V půl šesté ráno nafasoval věci, oblékl se do červených montérek, nasedl se dvěma parťáky do nákladního vozidla a vyrazil do ulic Kroměříže svážet odpad. Místostarosta Karel Holík si vzal dovolenou a směnu místo obvyklé kanceláře strávil mezi popeláři společnosti Biopas, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí města Jan Vondrášek.

„Je to náročná práce. A to jsem měl ještě štěstí, že jsme vozili plasty, které jsou nejlehčí,“ uvedl Karel Holík.

Práci popeláře si jako jednatel Biopasu vyzkoušel kvůli tomu, aby měl představu o tom, co vyžaduje tato profese a mohl se tak lépe orientovat při debatě o zvyšování platů. „Kluci byli super a svoji práci dělají dobře. Rozhodně si zaslouží lepší finanční ohodnocení, na kterém budu pracovat,“ slíbil Holík. Podle něj je profese popeláře ve společnosti mnohdy neprávem podceňována. „Je to základní služba, kterou město prostě musí zabezpečit. Jinak bychom se topili v odpadcích,“ dodal Holík.

Během směny jeho posádka odvezla tři tuny plastů. „Projeli jsme celé město kromě Barbořiny a také místní části Drahlov, Zlámanka a Bílany. Fakt mě to bavilo. Třeba jízda na stupačkách vzadu za autem pro mě byla splněným dětským snem, ze kterého jsem měl vážně radost,“ popsal místostarosta. Podle něj povolání popeláře vyžaduje své. „Máte zodpovědnost nejen za sebe, kdy musíte dávat pozor na couvající auto, ale třeba i za obsluhu drahé hydrauliky, která zvedá kontejner,“ doplnil Holík.

Společnost Biopas vlastní napůl město Kroměříž a pražská společnost Rumpold. Zabezpečuje komplexní služby v nakládání s odpady pro obce i privátní subjekty.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x