Jak se nenechat napálit fake news a dalšími mediálními manipulacemi?

UHERSKĚ HRADIŠTĚ - Zvol si info je studentský projekt z Masarykovy univerzity, který už dva a půl roku objíždí Česko a Slovensko s přednáškami a workshopy o mediálních manipulacích, dezinformacích a fake news.

Projekt Zvol si info posluchače učí, jak se jim bránit a orientovat se v dnešním mediálním světě. Nikomu přitom nevnucují žádný názor – neříkají, co si lidé mají myslet, ale jak nad médii přemýšlet. Ve čtvrtek 23. května zavítají na pozvání starosty města Stanislava Blahy i do Uherského Hradiště. Přednáška o fake news a dezinformacích bude pro veřejnost zdarma od 18.30 hodin Kině Hvězda.

PROČ JE MEDIÁLNÍ GRAMOTNOST DŮLEŽITÁ?

S informacemi je to trochu jako s jídlem a internet je velký supermarket, kde si může kdokoliv cokoliv obstarat. Pokud si člověk dá zkažené nebo nezdravé jídlo, nebude mu po něm dobře. Pokud si ale nastaví vyvážený a zdravý jídelníček, rozdíl rychle pozná. A s informacemi na internetu je to podobné.

Lidé si málo uvědomují, že informace taky “konzumují” a mohou být stejně škodlivé. Ze zkažených informací (tedy dezinformací) taky nebude nikomu dobře. Chceme proto lidi okolo nás naučit přemýšlet o informacích a novinařině, stejně jako se naučili přemýšlet o prospěšnosti a škodlivosti jednotlivých druhů potravin.

https://zvolsi.info/

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x