KAM ZA KULTUROU: Poslední květnový víkend přeje milovníkům dobrého jídla

ZLÍNSKÝ KRAJ - Konec tohoto týdne se ponese v duchu food festivalů, gulášfestů a dobrého vína.

Kdo má rád dílo Joži Uprky, může každou poslední sobotu v měsíci vždy ve 14 hodin zavítat na bezplatnou hodinovou prohlídku do Galerie Joži Uprky v Uherském Hradišti. Prohlídku vede spoluzakladatel a kurátor galerie Dr. Petr Vašát. Tento měsíc proběhne prohlídka v sobotu 25. května.

Do Rožnova pod Radhoštěm se v sobotu 25. a neděli 26. května sjedou milovníci gastronomie na oblíbený Garden Food Festival. Festival proběhne v městském parku a návštěvníci zažijí chutě a vůně nejen z Valašska ale celého Česka, Evropy a světa. Letošní novinkou je hudební představení a hlavně show talentovaných kuchařů, kteří se objevili v televizní soutěži MasterChef Česko 2019. Co mohou návštěvníci ochutnat? Rožněného pštrosa, kohoutí perkelt, fish and chips s mátovým hráškem, krevetové knedlíky nebo lokše s kachním ragú. Někdo dává přednost klasice, jako je tatarák, valašský zelný krém, trhaný vepřový bůček nebo jelení guláš. Je libo dobrý burger? S foie gras, hovězím, dančím nebo jehněčím? Nechybí ani veganská a vegetariánská nabídka. K tomu sladká tečka v podobě makronek, domácích dortů a medovníků, raw zákusků, tradičních či cizokrajných dezertů v doprovodu káv z renomovaných i malých pražíren, piv z velkých i malých pivovarů, tuzemských i zahraničních vín, kvalitní vody, čistých ovocných šťáv, alko a nealko koktejlů i vybraných destilátů. Dvoudenním programem hosty provede herečka, spisovatelka a zapálená kuchařka Markéta Hrubešová.
Do Rožnova pod Radhoštěm se můžete z Valašského Meziříčí vypravit speciálním parním vlakem. Odjezdy z Valašského Meziříčí v 9:10 a 13:10 hod, zpět z Rožnova p. R. v 11:00 a 15:00.

Celých dvanáct hodin s jídlem z celého světa slibuje Gastrofestival Kunovice, který proběhne v Areálu Jízdy Králů 25. května od 12 do 24 hod. Můžete nahlédnout pod pokličku sousedům z Německa nebo Slovenska, ochutnáte lahůdky z Francie, Indie, Španělska, hamburgery a steaky z Ameriky, ďábelské speciality z Mexika, typické pokrmy Argentiny, nasát můžete atmosféru slunečné Itálie. U Slováků ochutnáte poctivé brynzové halušky, Tatranský čaj nebo Spišskou borovičku, bača vám naservíruje ovčí sýry a jiné farmářské produkty, vše v typickém slovenském stylu. U sousedů v Německu se ocitnete uprostřed bujarého Oktoberfestu – nouze nebude o hezké holky, preclíky, klobásy ani německou polku. Můžete zavítat do temperamentního Španělska a ochutnat od rodilého Španěla nejslavnější španělské jídlo a sice paellu nebo typické gaspacho. Na mexickou vlnu vás přeladí kuřecí quesadilla, hovězí chilli con carne nebo kukuřičné tacos. V asijské části vás gejša naučí, jak správně jíst hůlkami a připije si s vámi sklenkou saké. Ve Francii ochutnáte nejen typickou francouzskou specialitu – šneky ze šnečí farmy Snails Barcona, ale také pověstné francouzské vafle. Kdo má rád kořeněné jídla, neměl by vynechat stanoviště Indie. A nesmí chybět ani gastronomie „echt“ moravská.

Ve vinařské obci Polešovicích se 25. května od 15 do 22 hod otevírá patnáct vinných sklepů ve Vinařské ulici. Připraveny budou degustace vína, bohaté občerstvení a hned tři cimbálové muziky.  

Za vínem se můžete vypravit 25. května do Uherského Hradiště, kde budou od 14 hodin potřetí otevřeny Derflanské sklepy. Bude to komorní odpoledne, na kterém si povídáte přímo s vinaři, dáte si sklenku vína z vydařeného ročníku 2018.  

Do Záhorovic v podhůří Bílých Karpat se vydají milovníci guláše. Záhorovský Gulášfest proběhne 25. května od 13:30 do 16 hodin na Hřišti za školou, hudební doprovod obstarají Harmonikáři, od 18 hodin zahraje Profil Rock.

Další akce hledejte na www.vychodni-morava.cz nebo v akcích na Zlin.cz.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x