Dopravní podnik připomene 75 let zlínských trolejbusů

ZLÍN - Trolejbusy jezdí ve Zlíně už 75 let. Ve znamení tohoto letošního půlkulatého výročí proběhne také den otevřených dveří Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice. Zaměstnanci DSZO jej pilně připravují na sobotu 8. června od 9 do 16 hodin, sdělil serveru Zlin.cz mluvčí dopravců Vojtěch Cekota.

Den otevřených dveří DSZO se již stal ve Zlíně tradicí. Ustálil se i jeho základní program. Každoročně několik tisíc lidí ze Zlína i širšího okolí přijíždí začátkem června, aby strávili sobotu ve vozovém depu DSZO na Podvesné XVII a povozili se po městě historickými trolejbusy a autobusy. Dopravní společnost má co ukazovat a má se čím pochlubit.

Návštěvníci si budou moci zblízka prohlédnout vozidla MHD, zařízení dílen, centrální dispečink a také projet ve voze MHD myčkou. Na zvláštní lince mezi vozovým depem na Podvesné XVII a obratištěm Sportovní hala budou jezdit po celý den historická vozidla MHD. Budou přepravovat cestující zcela zdarma.

Druhá mimořádná autobusová linka bude směřovat z dopravní společnosti k sídlu Státního okresního archivu ve Zlíně-Klečůvce a k tamější úpravně vody. Archiv bude mít rovněž svůj den otevřených dveří a zpřístupní veřejnosti zejména dokumenty týkající se budování a rozvoje vodárenské sítě v regionu. Bude možnost zúčastnit se též komentované prohlídky přímo v úpravně vody. Autobusy na této lince budou zastavovat také ve Zlíně v Přílucké ulici v blízkosti sídla Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje, kde si budou moci lidé prohlédnout hasičskou techniku.

„Nepochybujeme o tom, že velkou atrakcí pro všechny dopravní fanoušky a milovníky historie MHD bude i náš nově zrekonstruovaný červeno-krémový historický autobus ŠM 11 z roku 1981. Naši zaměstnanci pracovali na jeho obnově několik let,“ uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň. Bude to již páté vozidlo MHD ve flotile historických vozů DSZO.

V areálu vozového depa DSZO si budou moci návštěvníci zakoupit též občerstvení. Ve spolupráci s DDM Astra Zlín je připraven rovněž zábavný program pro děti. Bude se prodávat nově vydaná publikace DSZO „75 let s trolejbusy“, která zachycuje posledních pět let fungování městské hromadné dopravy ve Zlíně a Otrokovicích.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x