Klobouckou základní školu čeká modernizace za 30 milionů

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Na Základní škole Valašské Klobouky skončí školní rok už v polovině června, to kvůli intenzivním přípravám na náročnou modernizaci, která bude probíhat v době letních prázdnin. Blíže o tématu informovala server Zlin.cz mluvčí kloboucké radnice Lenka Zvonková.

Po rekonstrukci školní kuchyně, zateplení, výměně oken, nové střeše a jiných investicích nyní přichází další etapa, díky níž zázemí školy podstatně omládne a stane se bezbariérovým. Náklady dosáhnou výše téměř 30 milionů korun.

„Modernizaci odborných učeben základní školy a bezbariérové zpřístupnění jejího areálu považujeme za nezbytný krok vedoucí k rozvoji podmínek pro kvalitní výuku. Výsledkem budou učebny s obnoveným zázemím, novými interiéry, vyučovacími pomůckami i výpočetní technikou v souladu s nejnovějšími trendy. Škola také získá výtah a schodišťové plošiny, které usnadní hendikepovaným pohyb po všech objektech,“ popsala starostka města Valašské Klobouky Eliška Olšáková.

Projekt na stavební úpravy i obnovu školního vybavení počítá s náklady bezmála 30 milionů korun. „Městu se podařilo získat finanční podporou Integrovaného regionálního operačního programu, a tak se mu suma 26,6 milionu korun vrátí ve formě dotace,“ dodala starostka.

Projekt řeší tři oblasti, a sice rekonstrukce odborných učeben, bezbariérovost školy a obnovu počítačové sítě. Modernizace se bude týkat kabinetů a odborných pracoven chemie, fyziky, biologie, jazykových učeben, žákovských dílen, cvičné kuchyně a dalších prostor. „V první fázi dojde k rekonstrukci rozvodů, které jsou v havarijním stavu. V podpořených prostorách budou nově provedeny elektroinstalace i zdravotechnika. Následně proběhnou opravy omítek, výmalba, pokládky nových podlah i kompletní vybavení interiéru nábytkem, a především novými moderními vyučovacími pomůckami,“ přiblížil místostarosta Karel Ptáček. Dílny například získají vybavení a pomůcky pro základní řemeslnou práci se dřevem, kovem a dalšími materiály, původní zařízení cvičné kuchyně ze 70. let pak nahradí moderní kuchyňské spotřebiče a nová šicí dílna.

Celá škola se také stane bezbariérovou. „V hlavní budově, kde se nachází kmenové třídy, umožní hendikepovaným pohyb mezi čtyřmi podlažími nově instalovaný výtah. Přesun do ostatních objektů usnadní zvedací a schodišťové plošiny. U školních dílen také vznikne nová toaleta uzpůsobená pro tělesně postižené,“ popsal místostarosta.

Další část projektu řeší kompletní vybavení školy novou IT sítí. Počítá se s modernizací silnoproudých a slaboproudých rozvodů a optických kabelů, stejně jako s pořízením vybavení výpočetní technikou včetně profesionálního školního serveru. „Do tříd, kde jsou jenom projektory, budou umístěny interaktivní tabule. Pořídí se žákovské tablety a bezdrátová čidla k fyzikálním pokusům, digitální mikroskopy, počítače do kabinetů a další technika. Učebny budou mít nové LED osvětlení, ozvučení a ovládací prvky,“ doplnil místostarosta.

Rekonstrukci školy není možné s ohledem na její náročnost a rozsah provádět za provozu. Školní rok proto skončí už 14. června. „Rodičům, kteří si nemohou zajistit od pondělí 17. června do konce června hlídání svých dětí, nabízíme možnost pobytu žáků ve školní družině. Činnost školní družiny bude realizována v náhradních prostorách, a to v kulturním domě Klobučan, v domě dětí a mládeže nebo v Pastoračním centru. Dům dětí a mládeže také bude v termínu od 24. června do 28. června organizovat pro žáky 1. až 5. tříd příměstský tábor, kam bude možné děti přihlásit,“ vysvětlila Ivana Sedláková, statutární zástupce ředitele.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x