Nová cyklostezka spojující Klobouky s Brumovem bude slavnostně otevřena

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Roky připravovaná cyklostezka, která spojuje Valašské Klobouky s Brumovem-Bylnicí, bude slavnostně otevřenaa v pátek 7. června. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Úsek, který je součástí záměru mezinárodní cyklistické trasy Bečva-Vlára-Váh neboli Bevlava, budovalo každé z měst po hranici svého katastru. A právě v místě jejich setkání dojde ke slavnostnímu přestřižení pásky a oficiálnímu otevření.

„Nová cyklostezka propojí Valašské Klobouky a Brumov-Bylnici bezpečnou trasou pro cyklisty, kteří se tak vyhnou frekventovanému silničnímu tahu I/57 a namísto hustého dopravního provozu si budou moci užít jízdu v příjemném prostředí bělokarpatské přírody,“ vyjádřila starostka města Valašské Klobouky Eliška Olšáková.

Cyklostezka bude slavnostně otevřena v pátek 7. června. Od 15.30 hodin se po celé trase uskuteční akce Na kolech za bájemi a pověstmi, kdy se mohou rodiny s dětmi vydat na projížďku po stanovištích se zábavnými úkoly. Účastníci z Brumova-Bylnice budou vyjíždět od mlýna, z Valašských Klobouk od zahrádkářského areálu. K samotnému slavnostnímu otevření dojde v 16.00 hodin na pomezí obou katastrů, v místě, kde na sebe obě cyklostezky navazují. Od 16.30 se pak bude na příjezdové cestě ke klobouckému zahrádkářskému areálu konat společný doprovodný program obou měst, při němž vystoupí různé kroužky a soubory. Další součástí akce bude Den mikroregionu Valašské Klobucko, takže se návštěvníci mohou těšit na prezentace turistických zajímavostí a dění v obcích.

Na valašskokloboucké straně se bude otevírat dvoukilometrový úsek cyklostezky s asfaltovým povrchem. Po své trati má 1,3 kilometru v režimu cyklostezky, 653 metrů v režimu cyklotrasy a jeden most přes Klobučku. Celkové náklady na výstavbu činily 16,2 milionu korun. Investice je podpořena z přeshraničního operačního programu, v rámci kterého město získalo dotaci ve výši 85 %, dalších 5 % přispívá státní rozpočet. Součástí projektu byla rovněž rekonstrukce 152 metrů cyklotrasy v ulici Koželužská, která rozšíří městskou páteřní cyklostezku. Tato pasáž vyšla na 1,4 milionu korun.

Brumovská část cyklostezky Bečva-Vlára-Váh vede přes zvlášť chráněné území Natura 2000 a nabízí 2,4 kilometru dlouhý úsek v betonovém povrchu. Cyklisté se po jeho trase hned dvakrát přenesou přes Klobučku díky nově zbudovaným mostům. Celkové náklady na stavbu dosáhly částky 20,8 milionu korun, přičemž město Brumov-Bylnice na projekt čerpalo dotaci 15,5 milionu korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Nad jeho rámec byl navíc opraven také lesní most v hodnotě 1,2 milionu korun.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x