Zlín film festival: Ve středu představí režiséra Pinkavu

Zlín – Beseda s historikem Pavlem Taussigem doplní výstavu Nejlepší léta mého života, která ve fotografiích přiblíží práce Josefa Pinkavy, režiséra neodmyslitelně spjatého se zlínskými ateliéry. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

Hlavním hostem panelové diskuse o budoucnosti vzdělávání bude expertka z Finska. Cestovatelská projekce ukáže Ponožky na cestách, promítat se bude i další z filmů H+Z. Na náměstí Míru zaparkuje biatlonový kamion, který přiveze české reprezentanty, večer zahraje Dechový orchestr města Zlína. Netradiční zábavu slibuje Industry Party s Prago Union. Hned třemi akcemi pokračuje program pro filmové profesionály Zlín Industry Days.

Nejdůležitější událstí dne bude vernisáž a beseda Josef Pinkava – Nejlepší léta mého života, v Kavárně Továrna, 18.00 hodin. Je to beseda filmového historika a publicisty Pavla Taussiga a jeho hostů. Výstava zahrnuje soubor pracovních fotografií a snímků z filmů Josefa Pinkavy, který patřil k průkopníkům filmů pro děti a mládež, např. Prázdniny s Minkou, Metráček nebo komedie Terezu bych kvůli žádné holce neopustil. Výstava potrvá do 16. 6.

Další zajímavou akcí je panelová diskuze na téma Budoucnost vzdělávání, Univerzitní centrum U13, 14.00-17.30 hodin. Jde o diskuzní panel o budoucnosti vzdělávání, propojení s nejmodernějšími technologiemi a spolupráci státních institucí se soukromým sektorem pořádá společnost ABB společně s filmovým festivalem a Aspen Institutem. Hlavní hostem diskuze bude Susanna Bäckman, finská specialistka na výzkum a vývoj nových konceptů v pedagogické teorii a praxi.

Z filmového programu pak pořadatelé doporučují tyto filmy:

Chippa (režie: Syed Safdar Rahman, Indie, 2019, 71 min.), Golden Apple Cinema 5, 16.30 hodin – Příběh jedné noci očima dospívajícího chlapce. Na své desáté narozeniny se Chippa s úderem půlnoci vrhá s taškou plnou cetek do pouličního života nočního města a snaží se opětovně navázat spojení se svým otcem.

Milujeme medvědy! (režie: Eva M.C. Zanen, Nizozemsko, 2019, 85 min.), Golden Apple Cinema 5, 14.00 hodin – Osmiletá dívka Jip se nemůže dočkat, až vyrazí spolu s rodiči na levnou dovolenou v obytném voze a spatří v divočině medvědy. Namísto toho se musí postavit čelem zcela novým a nepoznaným výzvám v děsivě cizí zemi.

Za šťastný život (režie: Salima Sarah Glamine, Dimitri Linder, Belgie, Lucembursko, 2018, 88 min.), Golden Apple Cinema 2, 17.20 hodin – Sedmnáctiletá Alžířanka Amel žije pouze se svým otcem Karimem. Posledních pár měsíců udržuje s bratrem své nejlepší kamarádky, Pákistáncem Mashirem (22), milostný vztah.

Chladné přijetí (režie: Daniel Sawka, USA, 2018, 88 min.), Golden Apple Cinema 6, 19.30 hodin – Ponurá realita současného imigračního systému USA očima Oscara, dvanáctiletého školáka.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x