Demonstrace proti Babišovi byly na 11 místech kraje

ZLÍNSKÝ KRAJ – Lidé zaplnili náměstí a návsi celkem jedenácti obcí Zlínského kraje. Přišli vyjádřit nesouhlas s kroky premiéra Andreje Babiše, zejména s nečekanou výměnou ministra spravedlnosti.

K veřejným protestům organizovaným společností Milion chvilek pro demokracii se v úterý 28. května připojily i stovky, možná tisíce lidí ve Zlínském kraji. A to navzdory deštivému počasí. Do ulic je dostala nespokojenost s politickým působením Andreje Babiše ve funkci premiéra. Zatímco ve Zlíně se akce konala už po několikáté, ovšem kvůli festivalu ne na náměstí ale u bývalého Domu umění a dorazily na ni asi dvě stovky lidí, v Uherském Hradišti, které mělo v tomto ohledu premiéru, lidé s deštníky zaplnili Masarykovo náměstí a přišlo jich odhadem pět nebo šest stovek.

Na demonstracích Za nezávislou justici mluvili řečníci nejčastěji o tom, jak premiér den poté, co vyšetřovatel jeho trestní kauzy odeslal případ státnímu zástupci, odvolal ministra spravedlnosti a novou ministryní jmenoval poradkyni prezidenta Marii Benešovou. V prohlášení organizátorů protestů představitelé Milionu chvilek napsali:

„Premiér již celý měsíc ignoruje a bagatelizuje naše požadavky. Proto jej vyzýváme k televizní debatě! Buď své kroky obhájí před veřejností, nebo se ukáže, že mu skutečně jde pouze o posílení vlastního vlivu na justici. V úterý 28/5 v 18:30 proběhne po celé republice (kromě Prahy) další vlna protestů za nezávislost justice. Pokud se do té doby premiér neodváží vystoupit v televizní debatě a obhájit své kroky, uskuteční se v úterý 4/6 další masivní demonstrace na Václavském náměstí v Praze. Na tuto akci zveme opět občany a občanky z celé České republiky. Budeme však požadovat už nejen demisi Marie Benešové, ale také demisi trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše.“

Že lidem na náměstích nevadí jen poslední Babišova kauza týkající se justice, dokazovaly transparenty, proslovy řečníků i volání demonstrujících. Ty nejčastější připomínky se týkaly toho, že byl Babiš estébák, že mnohokrát prokazatelně lhal, že na úkor jeho populistických kroků nezbyly v rozpočtu peníze na sociální služby pro potřebné nebo to, že poté,co EU přestala vyplácet Agrofertu dotace, jdou tyto dotace firmě z rozpočtu našeho státu.

Do protestů se tentokrát zapojila nejen větší města, jako Zlín, Kroměříž, Vsetín a Uherské Hradiště, ale také Rožnov, Strážnice, Valašské Klobuky, Valašské Meziříčí a dokonce i obce Kvasice, Všemina a Hostětín.

Po celé republice se k demonstracím připojilo celkem 243 obcí.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x