Ve Vsetíně se rozhodli omezit sečení trávy

VSETÍN - Technické služby Vsetín zvažují zavedení novinky v údržbě zeleně, která spočívá v omezení sečení trávy. Zatím se novinka dotkne dvou míst ve městě, a to na zkoušku, serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Jana Raszková.

Město Vsetín každoročně seče více než 77 hektarů městské zeleně. O sečení trávníků ve městě se stará příspěvková organizace Technické služby města Vsetína. Aby se během krátkého časového úseku zvládla posekat co největší plocha, najímají si Technické služby Vsetín také externí firmu. V řadě českých měst se v posledních letech rozmáhá nový trend, a to méně časté seče. Například v Bruntále je v centru vysazena kvetoucí louka a v městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz omezí letos sečení zeleně a posečou ji jen dvakrát.  Tento způsob úpravy má přispívat k ochraně hmyzu a bezobratlých, vyšší tráva má také snižovat teplotu ve městě. Nový trend teď chtějí vyzkoušet také ve Vsetíně.

Frekvence sečení trávy ve Vsetíně je různá. Nejintezivněji se seče v centru města a v Panské zahradě, celkem pětkrát až šestkrát ročně, a to kvůli zde pořádaným kulturním a sportovním akcím. Sídliště se zpravidla sečou čtyřikrát ročně v závislosti na vzrůstu trávy, vlhkosti půdy a počasí. Do budoucna by se to ale mohlo změnit. „Rozhodli jsme se v duchu posledních trendů vyzkoušet efekt méně frekventovaných sečí, a to hned na dvou místech – jedno z nich bude u budovy VZP u soutoku Rokytenky a náhonu mezi mostem a parkovištěm u Alberta, druhým bude pás u kolejí v parku na Trávníkách“ informoval místostarosta Pavel Bartoň. Na konci léta hodlá město vše vyhodnotit a poté se rozhodne, zda nový trend ve městě zavede dlouhodobě.

Nápad vytvořit ve městě kvetoucí louku je poměrně složitý. „V případě, že chceme založit kvetoucí louku, musíme původní trávu zrušit, tedy použít totální herbicid. Proto je vhodnější kvetoucí louky tvořit v rámci regenerací po stavbách, v místech bez jiných rostlin,“ vysvětlil správce městské zeleně Petr Mikulík s tím, že v projektových plánech revitalizace sídliště Rybníky dojde k vytipování vhodných míst a ploch a bude se zde po dohodě s projektanty počítat s variantami několika louček.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x