Zlínský kraj chce podpořit 10 miliony vznik filmů na jeho území

ZLÍNSKÝ KRAJ – Zlínský kraj chce v dotačním programu rozdělit 10 milionů filmařům, kteří natočí film nebo dokument na území Zlínského kraje. Maximální výše dotace je dva miliony korun, řekl serveru Zlin.cz Jan Vandík z krajského tiskového oddělení.

Dotační program schválili krajští radní. Pokud ho schválí zastupitelé, vyhlášení programu se uskuteční ve druhé polovině června. „Příjem žádostí o dotaci by byl v průběhu července a srpna. Podpora bude směřovat na realizaci hraných, animovaných nebo dokumentárních filmů určených pro distribuci v kinech nebo pro vysílání v televizi a také na realizaci epizodního dílu hraného nebo animovaného televizního seriálu,“ uvedl Vandík.

Filmaři mohou získat dotaci od 50 tisíc do dvou milionů korun. Bude je možné získat na natáčení, ale i na přípravné nebo postprodukční práce. Projekt musí být z části realizovaný ve Zlínském kraji. „Chceme tím přispět k vytvoření optimálních podmínek pro zachování a především další rozvoj filmového průmyslu v našem kraji, který zde má dlouholetou tradici,“ řekl radní kraje Miroslav Kašný.

Podle něj přináší filmování Zlínskému kraji řadu výhod. „Produkční týmy využívají při natáčení služby a dodávky zdejších firem, nabízejí pracovní příležitosti místním filmařům, technikům, hercům i studentům. Zapomenout nelze ani na významný marketingový efekt spočívající v propagaci kraje a zviditelnění zdejších lokací z hlediska cestovního ruchu,“ uvedl Kašný, který má na starosti oblast kultury.

Zlínský kraj poprvé vyhlásil program na podporu audiovizuální tvorby poprvé v roce 2017. Tehdy dostal 22 žádostí o podporu, deseti miliony podpořil vznik šesti celovečerních filmů, některé z nich už diváci mohli i vidět.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x