Ve Valašském Meziříčí budou zdarma rozdávat kompostéry

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - V rámci projektu Rozšíření systému separace BRO v obcích Mikroregionu Valašskomeziříčsko-Kelečsko II, který je zaměřen na podporu domácího kompostování, poskytne město Valašské Meziříčí svým občanům zdarma kompostér na základě smlouvy o bezplatné výpůjčce. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí města Vendula Králová.

Pro kompostér si může přijít každý, kdo má na území města trvalé bydliště a kdo stejným způsobem nezískal kompostér už v loňském roce.

Na nákup 500 kusů domácích kompostérů získalo město evropskou dotaci. „Po dobu udržitelnosti dotačního projektu, to je do roku 2025, budou kompostéry občanům bezplatně vypůjčeny, poté přejdou do jejich vlastnictví,“ vysvětlila průběh Helena Dobešová z Mikroregionu Valašskomeziříčsko-Kelečsko, která má celou administrativu projektu na starosti.

První kompostéry budou rozdány v pátek 7. června od 14.00 do 17.00 hodin, další pak v sobotu 8. června od 8.00 do 11.00 hodin (respektive do rozdání všech pořízených kusů). Plastové nádoby jsou uskladněny v areálu společnosti Městské lesy a zeleň sídlící na adrese V Sadě 726, kde se také budou občanům města vydávat.

Kompostér má objem 1 050 litrů s tím, že je složen ze tří komor, které jsou navzájem propojeny. Jeho výhodou je snadná údržba a také jednoduché sestavení. Kompost lze vybírat ze všech stran, je dobře zabezpečen proti otevírání větrem či zvířaty. Větrací otvory jsou umístěny po celém obvodu. Váha kompostéru je cca 28 kg.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x