Odborníci ve zlínské nemocnici radili, jak skoncovat s kouřením

ZLÍN - V rámci Světového dne bez tabáku se odborníci z Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně rozhodli poradit lidem, jak skoncovat s kouřením. Odbornou pomoc nabízeli ve stanu blízko hlavní brány do nemocničního areálu, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí Nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Lidé mohli využít příležitost nechat si změřit kapacitu plic nebo množství oxidu uhelnatého ve výdechu, zároveň se mohli s odborníky poradit o vhodných nikotinových náhražkách a dozvěděli se informace, jak postupovat při odvykání kouření.

„Začal jsem kouřit už na vojně, což je více než padesát let. Pokoušel jsem se přestat už dříve a dokonce jsem i dva roky vydržel bez cigarety, ale pak jsem začal znovu. O dnešní akci jsem se dozvěděl z rádia a řekl jsem si, že to má smysl, protože následky sám na sobě cítím. Léčím se totiž s astmatem, a i to je jeden z důvodů, proč bych se chtěl kouření zbavit,“ uvedl jeden z návštěvníků stánku Milan Klučar z Kroměříže.

Akce byla určena nejen kuřákům, kteří se závislosti na tabáku chtějí zbavit, ale také jejich rodinným příslušníkům a přátelům. Informační materiály si na stánek přišla vyzvednout i Bohumila Pavlátová, která ve zlínské nemocnici pracuje. „Mám je pro kamaráda, který je letitý kuřák. Přešel sice už na elektronické cigarety, ale celkově kouří asi dvacet let. Nevím, jestli ho přesvědčím, za pokus to ale rozhodně stojí,“ vysvětlila zdravotní sestra.

Podle Ivany Bobovské, vedoucí sestry Centra léčby závislosti na tabáku při Plicním oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně, se o odbornou pomoc nejčastěji zajímají kuřáci ve věku od čtyřiceti let výše. „Ti mladší totiž nemají potřebu se svou závislostí bojovat. Netrpí ještě většinou žádným onemocněním, kouření tedy nepociťují jako problém. Později je ale strach o zdraví nebo už přímo zdravotní problémy donutí vyhledat pomoc zdravotníků,“ popsala s tím, že zájemci se mohou do centra objednat kdykoliv během roku na telefonu 577 552 622.

V České republice je kolem 2,5 milionu kuřáků. Každý rok na následky kouření zemře cca 18 tisíc lidí, nejčastějšími příčinami jsou nádorová onemocnění a kardiovaskulární nebo respirační choroby. V celém světě ročně umírá na následky kouření asi 5,4 milionu lidí. Mezinárodní kampaň Světový den bez tabáku se právě posledního května připomíná od roku 1987.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x