Ve Zlínském kraji žije stále 31 veteránů druhé světové války

ZLÍNSKÝ KRAJ - Na území Zlínského kraje žije aktuálně 31 mužů a žen, kteří se v letech 1938 - 1945 aktivně jako velmi mladí účastnili odboje proti fašismu a nacistické okupaci. Dnes je těmto lidem průměrně 95 let, server Zin.cz o tom informovala Helena Mráčková z tiskového oddělení krajského úřadu.

S veterány druhé světové války se v sídle Zlínského kraje setkal hejtman Jiří Čunek. Na setkání jich přišlo asi 15, někteří v doprovodu rodinných příslušníků, a se zájmem si prohlédli Baťův mrakodrap včetně legendárního Baťova výtahu. Nejstarší účastník setkání – major Jan Prokop ze Zlína – právě v tomto týdnu oslavil 96. narozeniny. Bojoval ve Slovenském národním povstání, po němž ho Němci zajali a odvlekli do koncentračního tábora. „Měl jsem štěstí, že jsem se dostal do koncentráku v Čechách, denně jsme z lágru pěšky docházeli do uhelných dolů – tak to bylo až do osvobození. Potom jsem se musel léčit, nebyl jsem schopný normálního pohybu jako zdravý člověk. Lágr nám způsoboval moc těžkostí,“ zavzpomínal pan Prokop v krátkém rozhovoru. „Mám velkou radost z těchto společných akcí, protože i když mám už tolik roků, raduji se z toho, že žiju, že poznám své kamarády a poznám svět. Pořád ještě pro republiku můžeme něco udělat,“ dodal válečný veterán.

Hejtman Jiří Čunek přítomným účastníkům odboje řekl, že nesou prapor osobní informace, která má nenahraditelný význam: „Mám radost, že existujete a fungujete jako ti, kdo jsou symbolem toho, co se stalo a na co se stále více zapomíná: že tady byla válka. Dnes je ve společnosti taková nemoc, kdy si všichni myslí, že mír je zadarmo, že ho za nás někdo vybojuje a že se nemusíme vůbec o nic snažit. A právě to je nejlepší předpoklad k tomu, aby se něco stalo, protože na nebezpečí nebudeme připraveni. A navíc mnozí lidé – nejen ti úplně mladí – berou hrůzy války jako každý jiný film, který je vymyšlený, a buď nevěří tomu, že to tak opravdu bylo, nebo se jich to nedotýká. Já jsem zažil vyprávění o válce od mého táty a od dědečka a bral jsem to mnohem vážněji, než když se dívám na film. A právě vy toto předávání osobních informací zajišťujete.“

Akci organizačně připravil Karel Vaculík, oblastní koordinátor Projektu péče o válečné veterány ve Zlínském kraji, který podotkl: „Kromě válečných veteránů – přímých účastníků odboje v průběhu druhé světové války a jejich nejbližších rodinných příslušníků byli na setkání pozváni i nejbližší pozůstalí po zemřelých válečných veteránech, kteří o ně na sklonku života obětavě pečovali. Bohužel účast je velmi ovlivněna vysokým věkem a zhoršujícím se zdravotním stavem těchto lidí,“ řekl Karel Vaculík a poděkoval všem, kdo se obětavě starají o své rodiče, případně prarodiče.

V 16. etáži zlínské 21. budovy, v níž sídlí Zlínský kraj, v chodbě u Kavárny 21 byla také nainstalována putovní výstava Domácí odboj na Moravě, která veřejnost seznamuje s historií národního boje za svobodu v letech 1938 – 1945, kdy v regionu operovalo velké množství odbojových skupin. Nejvíc aktivit se odehrávalo na území měst: Zlín, Kroměříž, Vsetín, Uherské Hradiště, Valašské Meziříčí, Otrokovice, Rožnov pod Radhoštěm, Uherský Brod, Bystřice pod Hostýnem, Staré Město, Vizovice, Bojkovice, Slavičín, Luhačovice, Buchlovice, Kunovice, Napajedla, Velké Karlovice a Zašová.

Setkání uspořádala Československá obec legionářská ve spolupráci se Zlínským krajem v rámci projektu Péče o válečné veterány podpořeného Ministerstvem obrany České republiky.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x