V Kroměříži se chystá významná změna v dopravě, silnice mezi psychiatrií a Květnou zahradou bude jednosměrná

KROMĚŘÍŽ - Silnice mezi areálem Psychiatrické nemocnice v Kroměříži a Květnou zahradou bude jednosměrná. Serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí města Jan Vondrášek.

Auta tudy nově projedou ve směru od Havlíčkovy ulice, jednosměrka bude končit v Koperníkově ulici u vjezdu k dopravnímu hřišti. „Důvodem opatření je snaha snížit počet aut projíždějících frekventovanou křižovatkou ulic Havlíčkova – Albertova,“ poznamenal starosta Jaroslav Němec.

Podle vedoucího odboru služeb Lamberta Hanzala by jednosměrka měla být vyznačena koncem července a platit by měla od 1. srpna. Po levé straně ulice zůstanou zachována stávající parkovací místa, automobily jen budou stát v opačném směru, než motoristé parkují v současnosti.

Radnice se frekventovanou křižovatkou zabývá dlouhodobě. Místo není totiž zcela přehledné, stávají se tu dopravní nehody. Křižovatkou denně projede řada automobilů, lidé tudy jezdí zejména do Kroměřížské nemocnice a do zmíněné psychiatrické nemocnice. Havlíčkova ulice propojuje obě nemocnice s centrem města, Albertova zase se sídlišti Zachar a Slovan.

Město již dříve pořídilo studii, která měla navrhnout řešení složité dopravní situace na křižovatce, v níž je v dopravní špičce odbočení z vedlejších silnic na hlavní Havlíčkovu velmi obtížné. Varianta s plnohodnotným kruhovým objezdem se ukázala kvůli prostorovým podmínkám jako nereálná. Radní poté schválili záměr změnit křižovatku na minikruhový objezd.

S tím ale nesouhlasil Zlínský kraj, kterému patří silnice v Havlíčkově ulici. Nechal zpracovat bezpečnostní audit, podle kterého by minikruhová křižovatka bezpečnost provozu v lokalitě oproti stávajícímu stavu nezvýšila. „Další variantou je světelná křižovatka. O budoucí podobě křižovatky ulic Havlíčkova – Albertova nadále jednáme se Zlínským krajem. Věřím ale, že zjednosměrnění silnice podél Květné zahrady dopravě v lokalitě pomůže,“ uzavřel místostarosta Karel Holík.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x