Kontrolní vážení náklaďáků bude v kraji pokračovat, cílem je ochrana silnic

ZLÍNSKÝ KRAJ - V kontrolním vážení nákladních aut bude Zlínský kraj pokračovat i v dalších letech. Serveru Zlin.cz to sdělil Jan Vandík z tiskového oddělení krajského úřadu.

Kontrolní vážení nákladních vozidel a jízdních souprav se koná na silnici I/50 ve Starém Hrozenkově, a to již více než sedm let. V rámci veřejné zakázky krajští radní vybrali dodavatele, který bude toto vážení pro kraj zajišťovat v období od 1. července 2019 do 30. června 2023.

„Kontrolní vážení pomáhá předcházet nadměrnému poškozování vozovek v kraji i ohrožování bezpečnosti silničního provozu přetíženými nákladními vozidly, proto v něm budeme pokračovat i nadále. Během sedmi let zde bylo odhaleno více než 4 tisíce přetížených vozidel, což ukazuje, že toto vážení má smysl,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Botek, zodpovědný za oblast dopravy.

Vážicí místo funguje na bývalém hraničním přechodu Starý Hrozenkov. Kontrola se týká nákladních vozidel přijíždějících tudy po silnici I/50 ze Slovenska a účastní se jí i policisté a pracovníci celního úřadu. Pokud se přetížení vozu prokáže, řidič auta dostane na místě blokovou pokutu. Provozovatel vozidla je poté řešen ve správním řízení, kde je mu podle zákona o pozemních komunikacích uložena pokuta ve výši 9 000 korun za každou započatou tunu přetížení vozidla nebo jízdní soupravy, v případě přetížení do 500 kg je to 5 000 korun. Při překročení hmotnosti na nápravy a dalších hmotnostních poměrů je stanovení pokuty individuální. Řidiči je vysloven zákaz pokračování v jízdě. Šofér by pak měl zajistit povolení zvláštního užívání silnic nebo přeložení nákladu.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x