Ve Zlínském kraji už klíšťata nakazila dva lidi encefalitidou

ZLÍNSKÝ KRAJ - V letošním roce evidují hygienici ve Zlínském kraji už dva případy onemocnění klíšťovou encefalitidou. Informovala o tom na svých webových stránkách Krajská hygienická stanice ve Zlíně.

K přenosu nákazy dochází obvykle přisátím infikovaného klíštěte. Možný je ale také přenos konzumací nepasterizovaných (tepelně nezpracovaných) mléčných výrobků. Inkubační doba činí obvykle 7 – 14 dní. Klíšťata mají ráda teplé a vlhké počasí, proto je jejich výskyt nejvyšší ve dvou obdobích, a to na přelomu května a června, a dále v měsíci září.

„Ve Zlínském kraji byly opakovaně v uplynulých letech zaznamenány onemocnění z lokality Luhačovicko, Želechovické Paseky, Vizovické vrchy (oblast v okolí Vartovny), Valašskokloboucko, v okolí Huslenek a Hornolidečska, dále v okolí Košíků a na Uherskobrodsku,“ upřesnila za Krajskou hygienickou stanici ve Zlíně Vlasta Fojtíková.

Onemocnění může mít různý průběh, v krajním případě mže u pacienta dojít k závažnému onemocnění nervového systému. „Pro nákazu je typický dvoufázový průběh. Po první fázi, která je charakterizována příznaky podobnými chřipce (např. zvýšená teplota, bolest hlavy, únava, slabost, bolesti kloubů a svalů), může dojít (cca za 4 až 10 dnů) k druhé fázi onemocnění, při níž je zasažena nervová soustava,“ upřesnila Fojtíková.

Hygienici proto apelují na všechny, kteří se chystají vyrazit do přírody, aby používali repelenty a vhodný světlý oděv s dlouhými rukávy i nohavicemi. Samozřejmostí by měly být i uzavřené boty. Po návratu z přírody je důležité se důkladně prohlíénout. Klíště je nutné co nejrychleji odstranit, místo přisátí řádně vydezinfikovat, aby se snížilo riziko přenosu onemocnění na co nejmenší míru. Nejúčinnější ochranou proti onemocnění klíšťovou meningoencefalitidou je pak očkování.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x