Nové komunitní centrum otevřeli v Meziříčí

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – V sobotu 1. června bylo ve Valašském Meziříčí otevřeno Komunitní centrum. Server Zlin.cz o něm za město informovala Vendula Králová.

V bezbariérových prostorách se nachází zrekonstruované kino a městská knihovna. Jedná se o největší investici města za posledních 10 let dosahující částky bezmála 76 milionů korun bez DPH. S financováním pomůže dotace ve výši 18 milionů korun.

Součástí projektu byla také úprava nábřeží a parkoviště včetně komunikací navazujících na Komunitní centrum. Zbývá tak zprovoznit restaurační zařízení v přízemí a občanskou poradnu.

Místostarostka a současně gestor celého projektu Yvona Wojaczková se vznikem Komunitního centra zabývala od roku 2015. „Městská knihovna sídlila v nevyhovujících podmínkách a jednotlivá oddělení se nacházela ve třech budovách v různých částech města s bariérovým přístupem. V roce 2016 jsme zahájili přípravu projektu, v roce následujícím jsme získali všechna potřebná povolení. Vloni odstartovala samotná realizace, zavzpomínala Yvona Wojaczková a dodala: „Prosadit myšlenku vzniku Komunitního centra nebylo zpočátku vůbec jednoduché. Velký zájem veřejnosti při slavnostním otevření a spokojenost přítomných mě ujistila, že to byl správný krok.“

Městská knihovna o bezbariérové prostory a umístění všech oddělení pod jednu střechu usilovala dlouhých 15 let. „Vůbec jsem netušila, jaký to bude běh na dlouhou trať. Ale podařilo se. A co nás těší nejvíc? Že se to povedlo. Valmez má nyní moderní bezbariérovou knihovnu, kterou si jeho obyvatelé i návštěvníci zaslouží,“ prozradila ředitelka městské knihovny Zdeňka Smahlová.

Kino ve Valašském Meziříčí se od první chvíle, tedy roku 1984, těšilo velké popularitě. Patřilo mezi nejnavštěvovanější jednosálová kina v České republice s jednou z největších členských základen filmového klubu. Kino ročně navštívilo na 45 tisíc diváků. „Díky rekonstrukci má kino nové plátno, projektor, sedačky, foyer a světla v kinosále. Nový je také název, a to Kino Valmez. Kromě filmových novinek chystáme v programu také ohlédnutí za zajímavými filmy promítané v České republice v době, kdy bylo kino u nás zavřeno. Právě na ně se lidé nejvíc těší,“ uvedl vedoucí kina Ondřej Kaláb a prozradil zároveň i aktuální informaci k letnímu promítání: „Za pár týdnů otevře sezónu také Letní kino, kde se můžeme těšit například na fotorealistické zpracování klasické disneyovky Lví král.“

Velkou radost projevil z rekonstrukce také starosta města Robert Stržínek: „Tato čtyřpatrová budova prošla kompletní rekonstrukcí. Integrace kina a knihovny do jednoho objektu je provozně výhodné řešení. Součástí projektu byla úprava interiérů, klimatizace ve všech prostorách a výtah, který celou budovu zpřístupní vozíčkářům a lidem, kteří mají problém s mobilitou. Jde o moderní stavbu, která ročně přivítá více než 100 tisíc návštěvníků.“

„Jsem moc ráda, že se povedlo vybudovat nový důstojný kulturní stánek, který bude přístupný i lidem s hendikepy. Děkuji všem, kteří se o to zasadili a přiložili ruku k dílu. Zároveň přeji všem pracovníkům Komunitního centra, ať se jim tu dobře pracuje a ať se jim podaří vytvořit podnětnou a přitažlivou atmosféru, která přispěje k rozvoji vzdělanosti a tvořivosti v našem městě,“ uzavřela místostarostka Zdislava Odstrčilová.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x