Primářka Boháčová: Jsem ráda, že geriatrie bude součástí nové nemocnice

ZLÍN - Zuzana Boháčová je primářkou Centra klinické gerontologie Krajské nemocnice T. Bati. Konstatuje, že když se původně dozvěděla, že by její oddělení jako téměř jediné zůstalo ve starém areálu, nebyla spokojená. "Ozvala jsem se, protože si myslím, že to není dobrý nápad. Nakonec se to změnilo," řekla v rozhovoru, který vedl a ser veru Zlin.cz poskytl Jan Vandík ze zlínského hejtmanství.

Proč by geriatrie měla být v nové nemocnici?
Naše oddělení přebírá často z akutních oddělení pacienty po velmi krátkém pobytu na akutním lůžku, potřebujeme tedy být v blízkosti ostatních oddělení, abychom mohli rychle reagovat na aktuální stav našich pacientů. A koneckonců i máme akutní část, která by nešla oddělit. Potřebujeme zázemí velké nemocnice. Když teď vím, že se v plánech nové nemocnice počítá se všemi odděleními stávající Krajské nemocnice T. Bati, jsem spokojená. Pokud však záměr s novou nemocnicí nevyjde, jsem spokojená i ve stávající nemocnici. Budova, ve které je umístěno naše oddělení, byla částečně zrekonstruovaná v loňském roce a není v tak špatném stavu jako prostory některých jiných oddělení, například interny.

Jaké výhody by mohla přinést nová nemocnice vašim pacientům?
Velkou výhodou určitě budou jedno až dvoulůžkové pokoje, kde by pacienti měli více soukromí. Mnohem lepší přístup ke svým blízkým by také měly rodiny nebo jiné návštěvy. Zejména u pacientů umírajících v paliativně symptomatickém režimu by taková změna k lepšímu prospěla ve všech ohledech. Ale jinak musím říci, že práce na našem oddělení je hlavně o dobré léčebné a ošetřovatelské péči. To znamená o práci konkrétních lidí. Na ní především záleží stav a spokojenost pacientů. Budovy a přístroje jsou také potřeba, v našem oboru však nejsou tím nejdůležitějším.

Přibývá pacientů geriatrie?
Ano, našich pacientů přibývá, je to dáno především prodloužením střední délky života. Jedná se o pacienty s mnohočetnými nemocemi, s limitovanou schopností se uzdravit a postarat sám o sebe. Stává se, že i přes veškerou léčebnou a rehabilitační péči zůstanou částečně nebo úplně závislými na péči druhých.

Více informací o projektu nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích najdou lidí na webových stránkách nemocnice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x