Ve zlínské zoo se narodila tři mláďata tygra ussurijského

ZLÍN – Tři mláďta tygra ussurijského se narodila ve zlínské zoo. Porodila je čtrnáctiletá tygřice Tanja, otcem je osmiletý samec Boatsman ze zoo v estonském Talinu, který se s Tanjou poprvé setkal letos v únoru, řekla serveru Zlin.cz mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Mláďata se narodila počátkem týdne. „Díky kamerovému systému umístěnému v porodním boxu je můžeme sledovat od prvních okamžiků. Pro Tanju je to čtvrtý porod. Ze všech záběrů je patrné, že se chová jako zkušená matka,“ uvedla Bujáčková.

Podle ní jsou mláďata vitální a aktivní a samice je pravidelně kojí. „Do našeho nového tygřího páru jsme vkládali velké naděje. Navíc jsme byli opravdu poctěni tím, že vedení Evropského záchranného programu pro tygry ussurijské nám projevilo skutečně velkou důvěru a umožnilo spojení dvou geneticky nejcennějších zvířat v evropském chovu právě ve zlínské zoo. Prarodiče samce i samice pocházejí z volné přírody, jejich mláďata tak znamenají mimořádný přínos pro evropský chov tygrů ussurijských,“ uvedl ředitel zoo Roman Horský. Podle něj jsou nadšení i kolegové z Talinu, kteří poslali do Zlína gratulaci.

Samice tygra ussurijského je březí asi 100 dnů. Mláďata jsou po porodu slepá, minimálně se pohybují a jsou zcela odkázána na péči samice. První týdny svého života stráví v porodním boxu v chovatelském zázemí expozice. „Ještě chvíli potrvá, než budeme znát jejich pohlaví. V žádném případě nebudeme Tanju rušit. Tygřice bude vycházet ven jen sporadicky. Věříme však, že se opět projeví jako velmi pečlivá matka a v druhé polovině srpna se společně s mláďaty poprvé představí ve venkovním výběhu,“ dodal Horský.

Tygři ussurijští se ve zlínské zoo poprvé objevili v roce 1968. V 80. letech se podařilo odchovat osm mláďat. „Novodobá historie chovu se začala psát právě s příchodem samice Tanji z ruské Zoo Čeljabinsk. Předchozím partnerem Tanji byl od roku 2012 do roku 2017 samec Joseph z německé Zoo Eberswalde. Jejich první dvě mláďata se narodila v září 2012, další tři pak na podzim roku 2015,“ připomněla Bujáčková.

Podle ní v rámci zachování nepříbuznosti v evropských chovech a po dohodě s koordinátorem chovu tygrů samec Joseph zamířil v květnu 2017 do jihokorejské Zoo Soul k posílení chovu tygrů ussurijských v asijské oblasti. V prosince 2018 na doporučení koordinátora do zlínské zoo zamířil samec Boatsman z estonské Zoo Talin.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x