V červeném království. Jak to jde, pane Jahodový?

HOLEŠOV - Za den nachodí a na kole najezdí pěknou dávku kilometrů. Jaroslav Valenta má své plantáže jahod u Holešova před očima od časného rána do pozdního večera. Společně s kolegy jim teď sběrem sladkých plodů vrcholí sezóna. Ale zdaleka nezačíná a zdaleka nekončí.

Máte rád jahody?

To víte, že mám. Mimo jiné tu mám roli vrchního ochutnávače, poznám, kdy dozrají podle jednotlivých odrůd, a kdy tudíž můžeme do jahodiště pozvat zájemce, aby si nasbírali co nejlepší kousky.

Těch odrůd je kolik?

Rozlišujeme od nejranějších a až po pozdní, z tohoto pohledu dělíme do pěti kategorií, sbírá se zhruba do poloviny července.

Takže pět týdnů práce a máte bohatě vyděláno.

Ha, ha. Jahodiště nebo chcete-li jahodovou plantáž musíte hýčkat. Sadit, ošetřovat, hnojit, plečkovat a bylo by toho mnohem více. Jednoduše řečeno, vlastní intenzivní práce je od března do konce září.

Jaké jsou letošní jahody?

V dubnu jsme se vyhnuli mrazům v květu, při teplotě pod nulou jsme stačili jahody přikrýt, to byla zásadní věc. V Čechách to štěstí neměli, mrzlo tam více a zhruba polovina porostů už letos nedá úrodu. V květnu bylo počasí deštivé a chladné, to zbrzdilo dozrávání, červen chválím. Je hodně sluníčka. Suma sumárum to znamená, že jahody sice nemají optimální sladkost, ale je jich opravdu hodně a lidé jsou u nás při samosběru spokojeni a věřím, že i nadále budou.

Co by mohlo tuhle krásnou úrodu zhatit?

Nemělo by dlouhodobě pršet, ale hlavně bychom se chtěli vyhnout kroupám, to je náš největší strašák.

Proč vlastně lidé jahody tak rádi?

Jsou krásné, sladké, ale mají kyselinky, osvěží, mají moře vitamínů. Každá žena, která si dá pár jahod, zkrásní, to bych chtěl vyzdvihnout. Jahoda a její jedinečná chuť totiž umí vykouzlit sladký úsměv. A to ženy nejvíce potřebují.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x