Ve zlínském parku se uskuteční mše spojená s průvodem do kostela

ZLÍN - Ve zlínském parku Komenského se uskuteční v neděli 23. června od 10.00 hodin mše svatá, po které bude následovat průvod věřících do kostela sv. Filipa a Jakuba. Serveru Zlin.cz to řekla pastorační pracovnice Markéta Piknová.

Mše se uskuteční u příležitosti svátku Těla a Krve Páně (Boží Tělo), a to v altánku, kde nebude chybět ani tradiční květinová výzdoba, živá hudba v podání místních farníků nebo družičky v bílých slavnostních šatech.

Takzvanou Slavnost Božího Těla znají mnozí z dob našich babiček, kdy po městech a vesnicích šlo procesí. Před knězem, který nesl Eucharistii (tzv. Tělo Páně v podobě hostie), šlo mnoho družiček v bílých šatech. Sypaly cestu okvětními lístky růží a pivoněk. V minulosti bylo zvykem chodit s baldachýnem a zastavovat se při jednotlivých vyzdobených oltářích za zpěvu eucharistických písní.

Pro katolíky je slavnost Těla a Krve Páně významným svátkem. Ve Zlíně byla tradice mše svaté mimo zdi kostela s průvodem s Nejsvětější Svátostí přerušena v roce 1949. Poté se v letech Pražského jara konaly s uděleným souhlasem zastupitelů města průvody na prostranství před kostelem. Bývaly vždy spojeny s žehnáním městu. K obnovení tradice došlo v roce 2015, kdy se slavila mše svatá na náměstí Míru. V roce 2017 se slavnost uskutečnila poprvé v parku Komenského. „Chceme v obnovení této tradice pokračovat. Jsme rádi, že se tímto způsobem můžeme modlit za naše město a za lidi, kteří v něm žijí,“ uvedl zlínský děkan P. Kamil Obr s tím, že mše svatá mimo kostel se takto ve Zlíně koná vždy jednou za dva roky.

Po skončení mše a požehnání městu všichni přítomní vytvoří eucharistický průvod, v němž kněz za doprovodu ministrantů, družiček a dalších věřících odnese Tělo Páně – Nejsvětější Svátost, do zlínského kostela. Na krátkou dobu bude kvůli průvodu uzavřen jízdní pruh na třídě Tomáše Bati, vozidla MHD budou jezdit bez přerušení. Na celé organizaci se podílejí farníci z místní farnosti svatých Filipa a Jakuba.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x