Projekty z prvního ročníku Tvoříme Zlín začínají dostávat konkrétní podobu

ZLÍN - První projekt, který Zlíňané navrhli v rámci loňského ročníku projektu participativního rozpočtu Tvoříme Zlín, je již hotový a slouží dětem. Na dalších vítězných návrzích se intenzivně pracuje a připravuje se jejich realizace, serveru Zlin.cz to sdělil Lukáš Fabián z tiskového oddělení magistrátu.

Prvním hotovým projektem je malované hřiště v Bartošově čtvrti. Další projekty by měly být hotové ještě letos. „Nejvíce časově náročná je příprava veškeré dokumentace a vyřízení stavebního povolení. Jak jsme předem avizovali, některé náročnější projekty se podaří letos připravit projekčně a k samotné realizaci dojde v úvodu příštího roku. Řadu navržených projektů bychom však rádi předali veřejnosti k užívání ještě letos,“ upřesnila Kamila Gamalová, koordinátorka projektu Tvoříme Zlín.

V letošním roce se počítá například s vybudováním pítka na cyklostezce u Dřevnice (křižovatka Fügnerova a Havlíčkova nábřeží), kde se budou moci cyklisté nebo chodci osvěžit. Voda bude pitná. V současnosti se přepracovává projektová dokumentace. Stejně tak by měla být ještě letos hotová zpevněná stezka v lokalitě Kocanda – točna směr bývalá Koliba. „V tomto případě už bylo provedeno geodetické zaměření a projekt je nyní před dokončením,“ konstatoval Fabián. V tomto roce bude také otevřena komunitní zahrada na sídlišti Jižní Svahy, a to v místě současného torza. Aktuálně je ve fázi zpracování projektová dokumentace týkající se úpravy zeleně a umístění tyčí pro zvěšení houpacích sítí v parku u Kudlovské přehrady. V projektové dokumentaci již budou zahrnuty připomínky odpůrců revitalizace parku. S realizací se počítá ještě letos. Do konce roku také přibudou na zlínském náměstí Míru zábavní prvky, které budou obyvatele města motivovat k udržování čistoty. Obyvatelé města se také letos dočkají nové veřejné knihovny v Univerzitním parku.

„Co se týká úpravy prostranství mezi základními školami Komenského ve Zlíně, v současnosti se vypracovává projektová dokumentace. S realizací se musí počkat na novou kanalizaci, která bude dokončena v září. Workoutové hřiště v Bartošově čtvrti by měo vzniknout v příštím roce, aktuálně město vyřizuje smlouvu o výpůjčce pozemku,“ doplnil Fabián.

Velké projekty jako odstranění dalšího torza na Jižních Svazích (rekonstrukce zastávky Česká), rekonstrukce zastávky Prostřední u Malé scény a vytvoření odpočinkové plochy na Farské louce vedle zlínského divadla budou realizovány v příštím roce.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x