Vzpomínky na Zlín: Firma Baťa a podpora sportu

ZLÍN - Firma Baťa zařídila ve Zlíně rozsáhlá hřiště pro kopanou, házenou, odbíjenou, tenis, dráhu pro lehkou atletiku a cyklisty, které sama udržovala. V závodech se z řad zaměstnanců utvořil Sportovní klub Baťa, který měl ve své době přes 4000 členů.

„Sportovní klub byl složený z různých odborů, a to: cyklistiky, footbalu, házené, hockeye, košíkové, kulečníku, lehké atletiky, lukostřelby, myslivosti, odbíjené, plavectví, rohování (box), stolního tennisu, šachu, tennisu, těžké atletiky, zimních sportů jako lyžování, bruslení, lední hockey a v poslední době zřízen byl odbor šermířský,“ uvádí se v interní publikaci Činnost firmy Baťa a.s. ze 40. let.

Nutno uvést, že borci Sportovního klubu Baťa pravidelně obsazovali  v celostátních utkáních přední místa. Mimo hřiště S. K. Baťa byla ve 40. letech vybudovaná ve Zlíně různá jiná hřiště, například S. K. Letná, S. K. Podvesná, S. K. Prštné, dále hřiště u všech škol a u bývalé cihelny. Mládež Zlína tak měla možnost „ve svém volném čase pěstovati všechny druhy sportů a na vzduchu se osvěžit po svém celodenním zaměstnání“.

V zimě byly k dispozici sportovcům rozsáhlé tělocvičny zřízené při všech zlínských školách. „Tyto tělocvičny byly vybavené vším potřebným nářadím ku provozování cvičení vhodných pro tělocvičny“, uvádí se dále v publikaci.

Firma Baťa vybudovala pro své zaměstnance ve Zlíně a v Baťově moderní koupaliště pro provozování vodních sportů. U koupaliště byly sprchy, skluzavky a můstky pro skoky do vody. „Filtrační přístroje pročistí vodu nejméně dvakráte denně, takže koupání v těchto moderních koupalištích je skutečným osvěžením a požitkem,“ vysvětluje publikace na závěr.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’163823′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2385‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚163823‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x