Ve zlínské ZOO jsou čtyři nová mláďata rejnoků siba ománských

ZLÍN - Chovatelé ve zlínské zoo mají velký důvod k radosti. Poprvé v historii zoo a poprvé v Evropě se podařilo rozmnožit mořské rejnoky druhu siba ománská, informovala server Zlin.cz mluvčí ZOO Zlín Romana Bujáčková.

Úspěch je to i v celosvětovém měřítku, za uplynulých 12 měsíců není u sib ománských evidován žádný odchov. První mládě, samička, se narodilo 22. května. V minulém týdnu přišla na svět hned tři další mláďata, tentokrát samečci. Návštěvníci všechna mláďata již uvidí v expozici Zátoka rejnoků.

Zlínská zoo chová siby ománské od podzimu 2014, kdy otevřela expozici pojmenovanou Zátoka rejnoků. Ve volné přírodě patří mezi nejpočetnější druhy mořských rejnoků. „Zároveň u tohoto druhu prakticky neexistují žádné studie či poznatky o jejich chování, rozmnožování nebo porodu mláďat. Pět let našeho zkoušení a hledání těch nejoptimálnějších chovatelských podmínek konečně přineslo ovoce. Je to pro nás skutečně historický okamžik,“ hodnotí chov rejnoků hlavní zoolog Kamil Čihák.

Chovatelé mláďata po narození přesunuli do oddělené části bazénu, kde jim společnost dělají tři dospělí jedinci. „Chtěli jsme malým rejnokům dopřát společnost dospělých, ale zároveň je také oddělit od početné skupiny. Daleko lépe je lze pak sledovat a kontrolovat, zda přijímají potravu,“ doplnil Kamil Čihák. Chovatele velmi překvapila i velikost mláďat bezprostředně po porodu. „U sib ománský trvá březost 11 měsíců, mládě se narodí plně vyvinuté a zcela samostatné. Samice o něj nijak nepečuje. Hmotnost mláďat po narození se pohybovala od 1,20 do 1,5 kg, rozpětí jejich ploutví se pohybovalo od 38 do 45 cm. Malí rejnoci tak při narození vážili desetinu váhy své matky. Představte si, kdyby i v lidském světě maminky přiváděly na svět takto velká miminka. Rozměry malých sib nás proto opravdu překvapily,“ zdůraznil s úsměvem zoolog Čihák.

Mláďata mořských rejnoků při troše trpělivosti uvidí v Zátoce rejnoků i samotní návštěvníci. Na budoucí kontakt s návštěvníky si však budou muset postupně navyknout, v současné době je tak mohou lidé pouze pozorovat. K radosti chovatelů všechna čtyři mláďata již přijímají potravu, kterou jim chovatelé krájí na velmi malé kousky. Na jejich jídelníčku nyní najdeme především různé druhy mušlí a krevety.

Zátoka rejnoků patří mezi návštěvníky zlínské zoo k těm nejoblíbenějším. Svým pojetím a rozlohou nemá v celé Evropě obdoby. Pouze ve zlínské zoo si návštěvníci mohou skupinu dospělých rejnoků, které tvoří 16 samic a dva samci, pohladit a dokonce i nakrmit krevetami.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x